Af Madhava Smullen

Pusta Krishna Prabhu, en rutineret Prabhupada-discipel, der gjorde tjeneste som Srila Prabhupadas personlíge sekretær, GBC, sannyasi og pionerprædikant i ISKCON’s tidlige dage, er gået bort på grund af leverkræft.

Pusta Krishna forlod denne verden kl. 18:19 den 24. juni omgivet af sin kærlige familie med hustru Daru Brahma Dasi, datter Krsnapriya Dasi og søn Caitanya Dasa.

Han blev født som Paul Dossick og sluttede sig til ISKCON i oktober 1970 i Gainesville, Florida. Han gik ud af universitetet uden at have færdiggjort sine studier og rejste med det samme med Gargamuni Swami for at hjælpe ham med at prædike i Dhaka, Øst Pakistan [nu Bangladesh] i marts 1971. Da Bangladesh’ befrielseskrig brød ud i april, undslap de lige tidsnok til Bombay.

I Bombay så Paul Srila Prabhupada for første gang ansigt til ansigt. ”Ved det møde lagde jeg mig ved Srila Prabhupadas fødder i dandavat, og han var meget tilfreds,” mindedes han senere. ”Han vidste, at Gargamuni Maharaja og jeg virkelig havde sat vores liv på spil for at prædike Krishna-bevidsthed.”

Prabhupada spurgte Paul, hvad det bedste var, han kunne lide ved Krishna-bevidsthed, og Paul svarede: “Bhagavad-gita.” Prabhupada responderede “Det er meget godt.” Nogle uger senere initierede Srila Prabhupada Paul og gav ham navnet Pusta Krishna, der betyder ”den, der får styrke fra Krishna.”

Efter at have opholdt sig i Indien i en stund vendte Pusta Krishna tilbage til Florida i efteråret 1971. Fordi han havde gået på universitetet, før han gik med i ISKCON, ville han prædike Krishna-bevidsthed på universiteter, og Srila Prabhupada gav ham sine velsignelser til det.

Pusta Krishna tog alene til Sydfloridas universitet i Tampa og begyndte at prædike der, indtil han fik selskab af ”The Road Show”, en gruppe på 35 hengivne under ledelse af Bhagavata Dasa.

Tidligt i maj 1972 gav Srila Prabhupada Pusta Krishna sannyasa og senere samme måned anden initiering. Han var kun 22 år gammel.

I 1973 ledte Pusta Krishna Swami prædikeaktiviteterne i Frankrig, Belgien og Schweiz, da Srila Prabhupada bad ham tage ansvaret for den spirende sydafrikanske yatra. Igen kastede han sig ud i det ukendte for at udføre sin åndelige mesters ordre.

Pusta Krishna var den første GBC-sekretær for Sydafrika. Partha Sarathi Gosvami, der også var der i de tidlige år, mindes:

”Uden nogen form for frygt eller bekymring for sit helbred eller sikkerhed i den undertrykkende apartheidæra kom Pusta Krishna Swami sammen med sin assistent, Janakaraja Prabhu, til Sydafrika og påtog sig ansvaret for at sprede Krishna-bevidsthed. På den tid var der kun få hengivne som Gokulendra Prabhu og Saras Pillay, der stadig prædiker Krishna-bevidsthed i Cape Town.

Pusta Krishna Swami bad Srila Prabhupada om at sende flere hengivne til Sydafrika, og i april 1974 fik han selskab af mig, Dhiranga Prabhu, Rocani Prabhu, der kom via Rhodes’ Universitet, og Riddha Prabhu med hans gode kone, Syamasundari Prabhu, såvel som Ramanujacarya Prabhu.

Pusta Krishna Swami var en uhyre kraftfuld og karismatisk prædikant og havde både den materielle og åndelige intelligens til at stå i spidsen for prædikeringen. Vi begyndte først i Cape Town på Waterkant Street, så flyttede han til Durban La Mercy Tongaat Beach, og derefter tog vi alle til Johannesburg og lejede et hus på 59 Muller Street i Yeoville.

Udelukkende på grund af Pusta Krishna Swamis entusiasme og organisatoriske evner gik Srila Prabhupada med til at komme til Sydafrika i oktober 1975. Han boede i huset i Yeoville og i et lejet hus i Westville, Durban, i sammenlagt nitten dage. Hvis Pusta Krishna Swami ikke havde været der til at organisere dette, er det usandsynligt, at Srila Prabhupada ville være kommet til Sydafrika. Jeg kan ærligt sige, at Srila Prabhupada kom til Sydafrika takket være Pusta Krishna Swamis anstrengelser, oprigtighed og entusiasme.”

Da Srila Prabhupada rejste fra Sydafrika i oktober 1975, fulgte Pusta Krishna Swami med ham som hans sekretær og beholdt den tjeneste et stykke tid.

Senere vendte Pusta Krishna tilbage til universitetet for at gøre sin lægeuddannelse færdig. Han blev grhasta og en anerkendt ortopædisk kirurg på USA’s vestkyst.

Han fortsatte med at praktisere Krishna-bevidsthed og skrev en bog med sine erindringer, God Is Not Dead: The Testimony of a Fortunate Seeker. Han forblev også en inspiration for mange og delte sine Krishna-bevidste indsigter igennem forelæsninger og deltagelse i en online sanga med disciple af Srila Prabhupada.

“Han gav en masse,” fortæller Gaura Dasa, et medlem af sangaen. “Han svarede på mange spørgmål fra mig og var der altid for mig. Det bliver et stort tomrum ikke at have ham mere. Han er en af de mest opmuntrende hengivne, jeg nogensinde har mødt. Han talte med stor tro om Srila Prabhupada og Herren Caitanya og var altid positiv og forhåbningsfuld for vores alles fremtid.”

Partha Sarathi Dasa Gosvami tilføjer: “Jeg vil gerne have lov til at bukke mig respektfuldt og ydmygt millioner og millioner af gange for denne overgivne og entusiastiske prædikant og discipel af Hans Guddommelige Nåde A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada. Måske vil jeg en dag kunne glæde Srila Prabhupada og prædike Krishna-bevidsthed i det omfang, som Hans Nåde Pusta Krishna Prabhu har gjort det.”

Fra ISKCON News den 30. juni 2019: https://iskconnews.org/pioneer-preacher-pusta-krishna-das-passes-away,6998/