– Af Lalitanatha Dasa –

Siden Srila Prabhupadas bortgang i 1977 er der udkommet de første 100 biografier og erindringer om ham, lige fra den ”officielle” biografi Prabhupada-lilamrta til mange af hans disciples personlige minder om og oplevelser med Prabhupada.

chasing-rhinos-vol-1-swami

Således har mange af Prabhupadas disciple skrevet om ham. Men mange har også undret sig over, hvorfor der ikke er kommet nogen biografi fra Syamasundara, der var en af dem, der tilbragte allermest tid med Prabhupada lige fra starten af. Syamasundara var en af de første hengivne fra San Francisco i 1966. I mindst syv år var han tæt på Prabhupada som hans sekretær og med ham mange steder i verden inklusive Rusland på det historiske besøg i 1971. Han var også blandt de seks hengivne, der blev sendt til London for at starte Hare Krishna-bevægelsen, og det var ham, der først etablerede kontakten til Beatles og siden kultiverede et nært venskab med George Harrison.

Nu behøver man ikke at undre sig mere. Efter 40 år i støbeskeen er Syamasundaras erindringer på vej til udgivelse, og rygterne siger, at de har været værd at vente på. Han kalder sine erindringer Chasing Rhinos with the Swami [”På næsehornsjagt med Swami’en”]. Han sigter selvfølgelig ikke til nogen bogstavelig næsehornsjagt, men Prabhupada plejede at sige, at hvis man går på jagt, kan man lige så godt forsøge at fange et næsehorn. Hvis det ikke lykkes, vil ingen kritisere én, for det er slet ikke muligt til at begynde med. Og skulle det lykkes, vil alle fortælle, hvor fantastisk man er.

Syamasundara fortæller i sin bog, hvordan han oplevede Prabhupada som den, der hele tiden stræbte efter og opnåede det ene store og umulige mål efter det andet. Mange af hans historier har aldrig været fortalt før.

Syamasundaras bog endte med at fylde tre bind. Bind 1 foregår fra 1966 til 1970 og fortæller om tiden i San Francisco, hvor Hare Krishna eksploderede i sommeren 1967, og den historiske start i London. Bind 2 fortæller om, hvordan Prahbupada i 1970-1972 rejste rundt i Indien med sine dansende hvide elefanter og egenhændigt genoplivede Indiens oprindelige vediske kultur. Derefter hører man om Prabhupada gøre det helt umulige, da han trængte ind bag jerntæppet og plantede frøet til Krishna-bevidsthed i Brezhnevs Sovjet. Kun to hengivne ledsagede Srila Prabhupada på den tur, og Syamasundara var den ene. Det tredje bind fortæller om tiden fra 1971-1974. Syamasundara rejste med Prabhupada rundt over hele verden, mens Prabhupada startede Krishna-bevægelsen i Europa, Mexico, Japan, Malaysia, Australien, Hong Kong og selv det mørkeste Afrika. Syamasundara så med egne øjne Prabhupada fange det ene umulige næsehorn efter det andet.

Syamasundaras nye bog Chasing Rhinos with the Swami er på sammenlagt over 1000 sider og illustreres af over 100 fotografier, der aldrig er blevet offentliggjort før. Bogen kan forudbestilles på hans hjemmeside, se http://chasingrhinos.com/.