Af Lalitanatha Dasa

Hvordan ser situationen ud for templet i København tre og en halv måned inde i corona-krisen? Templet er der stadigvæk, og det daglige liv for de faste beboere fortsætter ufortrødent med alle de daglige tempelprogrammer og tilbedelse af Sri-Sri Gaura-Nitai.

De første to måneder var templet helt lukket for besøgende, men den sidste måned har man gerne måttet komme udefra, bare antallet af besøgende på én gang ikke overskrider et vist antal.

Templet er ikke økonomisk ramt som nogle templer andre steder i verden takket være de mange faste donorer, der er fortsat med deres månedlige bidrag på trods af, at flere helt sikkert har mærket en nedgang i deres indtægter. Det har kunnet dække de faste månedlige udgifter. Antallet af “løse” donationer faldt til gengæld drastisk til at begynde med sammen med indtægter fra bogsalg, distribution af prasadam og skolebesøg. Til gengæld kunne udgifterne også reduceres. Det har betydet, at alt i alt er templet ved Krishnas nåde ikke i minus. Med andre ord har der i perioden ikke været større udgifter, end der hele tiden har været indtægter. Så vidt, så godt.

Med færre besøgende og udadvendte aktiviteter har templets hengivne haft tid til at renovere. Derfor fremstår templet endnu mere frisk og rent. Det mest iøjnefaldende er plankeværket i indkørslen, der har fået ny beklædning og er blevet malet i lysende hvidt i stedet for den hidtidige kedelige grågrønne farve. Inden døre har flere af værelserne også fået en opfriskning.

 

Festivaler

Reglerne for afstand mellem mennesker afholder for nærværende templet fra at holde fester og festivaler, i hvert fald inden døre. Det inkluderer de ugentlige søndagsfester. Hvor længe det kommer til at fortsætte sådan, ved ingen. Loven påbyder nu, at der til sammenkomster i religiøse bygninger skal være én meters afstand imellem personer, og hvis der synges, skal der være to meters afstand. Oversat til templet betyder det, at omkring 30 personer kan være der med en meters afstand, men kun det halve med to meters afstand. Det forbyder effektivt større arrangementer indtil videre, men små ceremonier kan lade sig gøre. Således blev der afholdt et bryllup for Catrine og Jerry den 5. juni med tyve deltagere, og andre små arrangementer har også fundet sted de seneste uger.

I stedet er der fra midten af juni blev afholdt udendørs søndagsfester på fodboldbanen bag templet, når vejret tillader det. Det kommer til at fortsætte hen over sommeren. 50 må samles til et sådant arrangement. Derfor skal man tilmelde sig i løbet af ugen, hvis man vil være sikker på at kunne være med. Tilmeldingen foregår over Facdbook på https://guestli.st/654735.

Det er ikke muligt at sige noget om, hvordan Sri Krishna Janmastami den 12. august og Srila Prabhupadas Vyasapuja den 13. august bliver fejret. Det er årets største festival med over 500 besøgende alene på Janmastami-dagen. Det kommer ikke til at ske i år. Måske kan der arrangeres noget mindre udendørs, hvilket afhænger af vejret til den tid, og ellers skal Janmastami sikkert fejres i mindre grupper hjemme hos jer alle sammen med mulighed for at komme forbi templet på et kort besøg for at få Sri-Sri Gaura-Nitais darsana.

Den årlige Ratha-yatra, der skulle være foregået lørdag den 4. juli, er også aflyst. Nogle taler om at holde den i september i stedet, men ingen kan sige noget om, hvordan situationen vil være til den tid.

 

Tilstedeværelse online

Som kompensation har templet hele tiden forsøgt at have mere online tilstedeværelse. Blandt andet bliver de daglige morgenklasser lagt ud på Facebook, der bliver lagt daglige billeder af Sri-Sri Gaura-Nitai sammesteds, og der er ugentlige zoom-klasser for børn. Hvis man vil følge med og være opdateret online, går man ind på https://www.facebook.com/HareKrishnaDanmark/.

 

Hjemmeprogrammer

Antallet af hjemmeprogrammer, hvor templets hengivne er mødt op hos mange af jer til en eftermiddag eller aften med kirtana og Bhagavad-gita, er vokset til flere om ugen, og der er mulighed for endnu flere programmer for dem, der er interesseret. Det er bare at kontakte templet og aftale et tidspunkt.

Der er ikke kommet gang i bogdistributionen på gaden endnu, selv om det faktisk ikke længere er umuligt at gøre det. Til gengæld er der flere harinamaer. Flere gange om ugen lige siden krisens start har de hengivne sunget på Københavns gader og endnu mere i byens parker til glæde for københavnerne, der bliver oplivet over at se livsglæde midt i, hvad der for mange er en vanskelig og deprimeret tid. Det fangede også opmærksomheden fra en medarbejder på TV2’s ungdomsprogram Echo. Efterfølgende kom de et hold på tre og fulgte og filmede livet i templet igennem 24 timer. Udsendelsen er ikke blevet bragt eller lagt på Internettet endnu, men hold øje med den. Den kan blive vist når som helst.

 

På landet

Da det i marts stod klart, at templets aktiviteter ville blive voldsomt skruet ned i en rum tid, og rejseaktiviteter til andre steder i landet og verden også ville blive sat i bero, lejde templets hengivne et stykke mark på Vestsjælland i nærheden af, hvor andre hengivne bor, for at komme uden for byen engang imellem. Siden da har en ugentlig ekspedition taget de hengivne ud i marken, hvor der er blevet lagt kartofler, sået grønsager. tyndet ud, luget og hakket. Alle er blevet rigere på en erfaring, som de fleste ikke før har haft, og så skulle det forhåbentligt også resultere i et tilskud til templets grønsagsindkøb sidst på sommeren og til efteråret.

 

Govinda og Radio Krishna

Af andre Krishna-bevidste aktiviteter i København kan nævnes, at Govindas Restaurant på Åboulevard 7 kører med normale åbningstider fra 16-20:30 på alle hverdage. Der må være fire gæster i restauranten ad gangen, men det bliver forøget til syv om nogle dage ved at omrokere på møblementet. Gæstetallet er omkring en tredjedel lavere end normalt, men ellers kører Govinda, som den plejer under ledelse af Jagadvala Prabhu. Govinda holder sommerferie i ugerne 29, 30 og 31, dvs. restauranten har lukket fra den 11. juli og åbner igen den 4. august.

Radio Krishna kører også som altid på 87,6 MHz i rigtigt mange af døgnets timer, og fornemmelsen er, at mange flere end normalt har benyttet sig af den, når man alligevel har skullet holde sig hjemme.