Tirsdag den 9. maj er det Nrsimha-caturdasi, Herren Nrsimhadevas fremkomstdag. Her er en kort tekst om Nrsimhadeva fra den engelske 2003-kalender fra Bhaktivedanta Manor. Kalenderen indeholder korte tekster om Krishnas forskellige inkarnationer med tilhørende illustrationer. Teksten om Herren Nrsimhadeva er oversat af Jørgen Kjerulff.

Da hans bror blev dræbt af Herren Varaha, Visnus vildsvineinkarnation, svor dæmonen Hiranyakasipu sin hævn. Derfor udførte han en streng askese for at blive uovervindelig. Han stod på tæerne med armene strakt op over hovedet, og en flammende ild vældede ud fra hans hoved, hvorved universet blev så varmt, at alle levende væsner blev forstyrrede.

På halvgudernes anmodning opsøgte Brahma Hiranyakasipu, og de enedes om, at Brahma skulle give ham nogle velsignelser. Hiranyakasipu forstod hurtigt, at Brahma ikke kunne give ham udødelighed, så i stedet begyndte han at bede om en række velsignelser, der skulle give det samme resultat: ”Lad mig ikke dø indendørs eller udendørs, om dagen eller om natten, og heller ikke på jorden, i vandet eller i himlen. Lad mig ikke blive dræbt af nogle af dem, der er skabt af dig, af noget våben, af noget menneske eller dyr og heller ikke af hverken noget levende eller dødt.”

Hiranyakasipu var bange for, at han skulle blive dræbt af et dyr, ligesom hans broder blev det. Han var også bekymret for, at Siva eller Visnu, der ikke er skabt af Brahma, ville være årsag til hans død. Han bad derfor klogeligt om velsignelser for at sikre sig mod alle eventualiteter. Eller det troede han.

Efter Hiranyakasipu havde opnået overherredømme og nydt luksuslivet i himlen, blev han langsomt gal. Han begyndte at forfølge og torturere sin femårige søn, Prahlada, fordi drengen tilsyneladende var Visnus hengivne. Til sidst prøvede Hiranyakashipu endda at dræbe ham, men det mislykkedes igen og igen. Han blev rasende, da Prahlada forklarede, at årsagen til hans beskyttelse også var selve kilden til Hiranyakasipus styrke – Visnu. ”Hvor er din Gud?” skreg Hiranyakasipu. ”Hvis Han er overalt, hvorfor er Han så ikke til stede i denne søjle?”

Herren ønsker alt godt for Sine hengivne, og for at beskytte Prahlada og for at bevise, at Han faktisk er alle vegne, brød Han ud af en søjle og viste Sig som en fantastisk skabning, der aldrig var set før, i en form som halvt menneske/halv løve. Hiranyakasipu var forbløffet over synet af Nrsimhadeva, men troede sig beskyttet af sine velsignelser, og derfor angreb den store tyran Herren. Den rasende Nrsimhadeva tillod i Sin form som halvt menneske/halv løve dæmonen at kæmpe med Sig i nogen tid, før Han trak ham ud til døren til verandaen. På det tidspunkt, da det hverken var dag eller nat, men tusmørke; da de ikke var indendørs eller udendørs, men stod i døråbningen; da Hiranyakasipu hverken var på jorden, i vandet eller i himlen, men på Nrismhadevas skød; da han blev angrebet ikke af noget våben, men af skarpe negle, der hverken er levende eller døde, og ikke af noget menneske eller dyr, men halvt af hvert – på det tidspunkt sønderrev den fantastiske skikkelse Sri Nrsimhadeva, den personificerede beskyttende vrede, dæmonen Hiranyakasipu i stykker.

Hengivne forstår, at ingen, uanset hvor snedig han er, kan snyde Gud, og de beder dagligt til denne form af Herren for beskyttelse mod alle former for frygt og farer.