Oversat af Jørgen Kjerulff

I anledning af Nrsimha-caturdasi lørdag den 28. april.

Da hans bror blev dræbt af Herren Varaha, Herrens vildsvineinkarnation, svor dæmonen Hiranyakasipu sin hævn. Derfor udførte han en streng askese for at blive uovervindelig. Han stod ubevægelig på tåspidserne med armene strakt op over hovedet i mange år. En flammende ild udgik til sidst fra hans hoved, og universet blev så varmt, at alle levende væsner blev forstyrrede.

På halvgudernes anmodning kom Brahma til Hiranyakasipu for at stoppe ham, og han lovede at give ham en velsignelse. I forståelse af, at Brahma ikke kunne skænke ham udødelighed, begyndte Hiranyakasipu at bede om en række velsignelser med den tanke, at han ville opnå de samme resultater. ”Lad mig ikke dø indendørs eller udendørs, om dagen eller natten eller i vandet, på jorden eller i luften. Lad mig ikke dø ved nogen af dine skabninger, ved noget våben eller noget menneske eller dyr.”

Hiranyakasipu  var bange for, at han måske ville blive dræbt af et dyr ligesom sin broder. Han var også bekymret for, at Siva eller Visnu, som ikke var skabt af Brahma, ville blive årsag til hans død. Så han bad klogelig om velsignelse til at dække alle eventualiteter. Eller det troede han.

Efter Hiranyakasipu  havde opnået overherredømme og havde nydt luksuslivet i himlen, blev han langsomt gal. Han begyndte at forfølge sin femårige søn, fordi drengen var Visnus hengivne. Til sidst prøvede Hiranyakasipu  endda at dræbe ham, men det mislykkedes igen og igen. Han blev rasende, da Prahlada forklarede, at årsagen til hans beskyttelse også var selve kilden til Hiranyakasipus styrke – Visnu. ”Hvor er din Gud?” skreg Hiranyakasipu . ”Hvis Han er overalt, hvorfor er Han så ikke til stede i denne søjle?”

Herren ønsker alt godt for Sine hengivne, og for at beskytte Prahlada og bevise, at Han faktisk er alle vegne, brød Han ud af en søjle og fremkom som en fantastisk skabning, der ikke var set før. Den store tyran blev forbløffet over synet, men troede sig beskyttet af sine velsignelser og angreb Herren.

Herrens frygtindgydende form som halvt menneske, halvt løve tillod dæmonen at kæmpe med Ham i nogen tid, før han trak ham ud til døren til paladset. På det tidspunkt, da det hverken var dag eller nat, men tusmørke, da de ikke var indendørs eller udendørs, men i paladsets døråbning, og da Hiranyakasipu ikke var i vandet, på jorden eller i himlen, men på Herrens skød, flåede den forunderlige skikkelse, Herren Sri Nrsimhadeva, dæmonen Hiranyakasipu i stykker, ikke med noget våben, men med skarpe klør og ikke som et menneske eller dyr, men som halvt af hvert. Således omgik Herren Nrsimhadeva alle Brahmas velsignelser til Hiranyakasipu.

Hengivne forstår, at ingen, uanset hvor snedige de er, kan snyde Gud, og de beder dagligt til denne form af Herren om beskyttelse mod alle former for frygt og farer.