Nityananda-trayodasi, Herren Nityanandas fremkomstdag den 25. februar, er en af årets store dage.

Nityananda Prabhu er ingen anden end Balarama, der igen inkarnerede Sig for 500 år, da Krishna nedsteg som Sri Caitanya Mahaprabhu og startede udbredelsen af Krishnabevidsthed i den nuværende tidsalder. Det er altid en af årets store festivaldage, som dog i år de fleste steder sikkert bliver fejret under mere private omstændigheder på grund af den corona-betingede samfundsnedlukning. Det betyder ikke, at Nityananda er mindre til stede af den grund, og en god måde at fejre Ham på er at meditere på, hvad de tidligere acaryaer har sagt og skrevet om Ham. Et sådant eksempel er en meget berømt sang af Srila Narottama Dasa Thakura, Nitai-pada-kamala. Hvis du ikke kender sangen eller melodien, kan du sikkert finde en indspilning af den på f.eks. Youtube.

(1) nitai-pada-kamala, koti-candra-susitala,
je chayay jagata juray
heno nitai bine bhay, radha-krsna paite nai,
drdha kori’ dharo nitair pay

Herren Nityanandas lotusfødder er et tilflugtssted, hvor man vil få det lindrende måneskin fra ikke blot én, men fra millioner af måner. Hvis verden virkelig vil have fred, skal alle søge tilflugt hos Herren Nityananda. Hvis man ikke tager beskyttelse under skyggen af Herren Nityanandas lotusfødder, vil det være meget vanskeligt at komme til Radha-Krishna. Hvis man virkelig vil være en del af Radha-Krishnas dans, må man gribe godt fast i Herren Nityanandas lotusfødder.

(2) se sambandha nahi ja’r, brtha janma gelo ta’r,
sei pasu boro duracar
nitai na bolilo mukhe, majilo samsara-sukhe,
vidya-kule ki koribe tar

Den, der ikke har etableret sit forhold til Nityananda Prabhu, må forstås at have spildt sin værdifulde menneskelige fødsel. Et sådant menneske er i virkeligheden et vildt dyr. Fordi han aldrig har sagt Nityanandas hellige navn, er han blevet opslugt at såkaldte materielle glæder. Hvordan kan hans værdiløse uddannelse og familietradition hjælpe ham?

(3) ahankare matta hoiya, nitai-pada pasariya,
asatyere satya kori mani
nitaiyer koruna habe, braje radha-krsna pabe,
dharo nitai-carana du’khani

Fordi man er gal efter falsk prestige og identifikation med kroppen, tænker man: ”Ha, hvem er Nityananda? Hvad kan Han gøre for mig? Jeg er ligeglad.” Resultatet er, at man accepterer noget falsk som sandt. Hvis man virkelig ønsker at nærme sig Radha-Krishnas selskab, skal man først have Herren Nityanandas barmhjertighed. Når Han er barmhjertig imod os, vil vi blive i stand til at nærme os Radha-Krishna. Derfor bør man holde godt fast i Herren Nityanandas lotusfødder.

(4) nitaiyer carana satya, tahara sevaka nitya,
nitai-pada sada koro asa
narottama boro dukhi, nitai more koro sukhi,
rakho ranga-caranera pasa

Nityanandas lotusfødder er ingen illusion. De er virkelighed. Den, der engagerer sig i Nityanandas transcendentale kærlighedstjeneste, er selv transcendental. Forsøg altid at gribe fat i Herren Nityanandas lotusfødder. Denne Narottama Dasa er meget ulykkelig. Derfor beder jeg til Herren Nityananda om at gøre mig lykkelig. Min kære Herre, hold mig venligst fast ved Dine lotusfødder.