Af Madhava Smullen

New Vrindavana i West Virginia, USA, fylder 50 år i år. I den anledning forsøger New Vrindavana igennem hele 2018 at nå ud til lokalområdets ledere, naboerne, forsamlingen og tidligere bosatte i højtideligholdelsen af sit 50-års jubilæum.

New Vrindaban, der blev grundlagt i 1968 i West Virginias kuperede bjergterræn på Srila Prabhupadas instruktion, er et enestående sted. Det er ISKCON’s allerførste landbrugssamfund og det første kobeskyttelsesprogram i Vesten. Det blev specielt defineret af Srila Prabhupada som et pilgrimssted, der ikke er forskelligt fra Vrindavana Dhama i Indien. Det blev grundlagt på hans direkte instruktioner om et Krishna-bevidst landliv med et enkelt og naturligt liv kombineret med høj tænkning.

I dag dækker New Vrindavana et stort landområde på 1.000 hektar inklusive de hengivnes private hjem. Der er 200 bosatte på stedet, og 30.000 gæster besøger det hvert år. Mange er turister, der kommer på grund af Prabhupada’s Palace of Gold, der er det eneste samadhi-mindesmærke til ære for Srila Prabhupada i Vesten.

Det første af New Vrindavanas 50-års arrangementer blev holdt i weekenden den 24. og 25 marts. Omkring 65-70 familier, der alle var donorer, der har støttet samfundet i mange år, blev hædret.

Festivalens første dag inkluderede en morgen-parikrama [vandring] til de mange hellige steder, der er blevet genskabt i New Vrindavana, et ild-yajna, tid med køerne, takketaler til donorer og underholdning med kirtana, teater og dans. En ny film om New Vrindavanas historie og Srila Prabhupadas instruktioner blev også vist.

Den næste dag, der var Herren Ramas fremkomstdag, var ligeledes fyldt med foredrag, abhisekha, fortælling af historier, kirtana og festmiddag.

Endnu et arrangement den 21. og 22. april til ære for donorer hædrede endnu flere forsamlingsmedlemmer med tilsvarende hengivne aktiviteter.

Som det næste er politiske, religiøse og akademiske ledere og ledende erhvervsfolk fra området inviteret den 17. maj til et to-timers VIP-program. Det finder sted i den nyligt opførte yoga-shala, der er udstyret med vinduer fra gulv til loft med udsigt over Kusumsarovara Søen, og omfatter taler og en middag midt i New Vrindavanas smukke flora og fauna.

“Vores mål er at etablere forhold til dem, vise dem noget af vores samfunds historie og fortælle dem om vores planer for fremtiden,” fortæller New Vrindavanas tempelpræsident, Jaya Krishna Dasa.

Den 22. juli forventes 600-700 medlemmer af offentligheden fra Ohio Valley-området at komme til et åbent hus. Som en gestus over for naboerne og for at styrke forholdet til dem vil der en hel dag være ture rundt i New Vrindavana, underholdning, kirtana, meditation, yoga og prasadam. Der kommer også til at være et helt program med aktiviteter for børn i forskellige aldersklasser såsom Krishna-bevidste tegnekonkurrencer, tid med køerne mm.

50-års jubilæet afsluttes med en tre-dages guldjubilæumsfest for forhenværende og nuværende beboere på New Vrindavana fra den 28. til den 30 september.

“Det skal være en lovprisning af fortidens bedrifter og ofre med hædring af de hengivne, der har bragt os hertil,” forklarer Jaya Krishna. “Vi håber at kunne byde omkring 500 hengivne velkomne og arbejder på at få det sponsoreret, så vi kan betale deres rejseomkostninger.”

Ældre hengivne, der er inviteret, men endnu ikke har bekræftet, inkluderer Radhanatha Swami, Devamrita Swami og Candramauli Swami.

En stor del af festivalen vil være et besøg i Old Vrindavana, hvor samfundet var koncentreret i de tidlige dage. Prabhupada opholdt sig her i 32 dage i maj/juni 1969. Der vil de hengivne fortælle deres historier om, hvad der er sket i New Vrindavana og specielt om Srila Prabhupadas instruktioner og deres udvekslinger med ham under hans fire besøg i 1969, 1972, 1974 og 1976.

Under hele festivalen vil der være masser af sang, dans, fest, historiefortælling og godt selskab. ”En masse af de tidligere beboere har ikke været her i mange år,” forklarer Jaya Krishna. ”Det er deres chance for at tilbringe tid med de nuværende beboere og styrke deres venskaber.”

Efter dette års festligheder træder New Vrindavana ind i sine næste 50 år. Hvad kommer de til at bringe?

”Jeg vil sige, at vi har blot skrabet overfladen af Srila Prabhupadas instruktioner for New Vrindavana. De handler om fem hovedområder: beskyttelse af køer, selvforsyning, helligt pilgrimssted, åndelig uddannelse og frem for alt at elske Krishna,” bemærker Jaya Krishna. ”I de næste 50 år kan vi virkelig gennemføre dem og komme tættere på hans vision.

For eksempel bad han os om at gøre hele West Virginia Krishna-bevidst, så at prøve at nå ud er et vigtigt program, der skal udvides. Det er vores indre udvikling selvfølgelig også. Vi håber at vokse sammen, udvikle vores forhold og uddybe vores Krishna-bevidsthed.”

Fra ISKCON News den 30. marts 2018. Se https://iskconnews.org/iskcons-first-farm-community-celebrates-50-years,6519.