Af Mayapur Communications

Siden Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura Prabhupada organiserede den første parikrama rundt i Sri Navadvipa Mandala i 1918, har gaudiya-vaisnavaerne gået på denne traditionelle vandring hvert år. 2018 er dermed 100-året for Navadvipas parikrama.

I 1972 gik Srila Prabhupada og nogle af hans disciple på parikrama i Sri Navadvipa Dhama, og siden dengang har ISKCON Mayapur arrangeret den hvert år. Parikramaen er støt vokset fra 70 hengivne til 10.000 og endnu flere og fortsætter med at vokse, ikke blot i størrelse, men også i aktiviteter og steder, der besøges.

I 1996, 100-året for Srila Prabhupada, blev parikramaen for første gang delt op i to grupper, der bestod af de udenlandske hengivne i den ene og de bengalske og hinditalende i den anden. Nu er parikramaen delt i seks grupper, der hver har sin koordinator og sin stab, der arrangerer deltagernes faciliteter, forelæsninger, kirtanaer, prasadam, Deitets-tilbedelse og komplette morgen- og aftenprogrammer.

De daglige vandringer starter kl. fem efter mangala-arati. Under ledelse af kirtana besøger de hengivne snesevis af de steder, hvor Herren Caitanya havde Sine lilaer med Sine hengivne. ISKCON’s første parikrama fandt sted i 1974, hvor de hengivne tidligt om morgenen blev kørt i busser til de forskellige steder og kørt tilbage til Mayapur hver aften. Fra 1990 begyndte man at vandre en hel uge og overnatte i telte på forskellige lejrpladser, hvor der også blev serveret prasadam og arrangeret programmer. Det har siden været formatet for parikramaen.

Nu involverer Navadvipa Mandala Parikrama hvert år omkring 500 frivillige i de mange tjenester, der kræves for at facilitere over 10.000 hengivne, såsom at lave, transportere og servere prasadam, sørge for sikkerhed, medicinsk hjælp, planlægning osv. Den samlede indsats fra disse hengivne gør parikramaen mulig.

Sri Navadvipa-dhama er et sted, hvor alt er lykkebringende. Selv at sove i dhamaen anses for at være det samme som at gøre dandavat. I dhamaen er hvert skridt en dans, hvert ord en sang, og overalt, hvor man kigger, er der ønskeopfyldende kalpavriksa-træer og cintamani-ønskesten. Herren åbenbarede Sig på dette sted og havde Sine talløse fantastiske lege her. Støvet fra Herren Gauracandras ekstatiske dans har endnu ikke lagt sig, og de, der absorberer sig i Herrens navne, kvaliteter og lege, vil opleve transcendental lyksalighed. Ved at deltage i Sri Navadvipa Mandala Parikrama er de hengivne i stand til at ære og besøge Herrens steder og således blive absorberet i meditation og tilbedelse af Herrens hellige dhama. Alle, der har deltaget i parikramaen, har oplevet denne lykke på den ene eller anden måde.

Bhakti Caitanya Swami bemærkede engang: ”Vi tilbeder Herren Caitanya med sankirtana, Herren Jagannatha gennem Ratha Yatra og Sri Navadvipa Dhama gennem parikrama.”

Og Lokanatha Swami udtalte: “Parikrama er en genoplivelse af Sri Caitanya Mahaprabhus lege.”

Navadvipa Mandala Parikrama starter i år den 18. februar og fortsætter indtil den 25. februar. Herefter er der stor Gaura Purnima-festival i Mayapur med deltagelse af titusinder af hengivne fra hele verden plus et par millioner lokale hengivne.

Kilde: https://www.iskconnews.org/navadvipa-mandala-parikrama-reviving-mahaprabhus-pastimes,6432.