– Af Lalitanatha Dasa –

Myg er ikke bare en plage for mange, men kan også være farlige, hvis man opholder sig i et malariaområde. Bemærk, at der kan forekomme malaria mange steder i Indien inklusive Vrindavana og Mayapur.

Mange bruger konventionelle kemiske myggemidler for at holde myggene væk. Men de er ikke alle lige problemfri. F.eks. har videnskabelige undersøgelser af DEET, en af insektmidlernes mest brugte kemiske ingredienser, der ikke er godkendt til brug i Danmark, vist, at det kan have skadelige virkninger på centralnervesystemet.

Derfor er der grund til at se sig om efter andre og mere naturlige midler, der afskækker myg. Følgende er en liste over seksten planter, der kan bruges enten alene eller i kombination med hinanden med samme effekt som de kommecielle myggemidler.

Basilikum

Basilikums stærke duft, som den afgiver, selv før man knuser bladene, frastøder myg. Man kan plante basilikum i sin have eller gnide de knuste blade på huden for at holde myg væk.

Neem

Et andet stærkt myggemiddel er neem, der ofte bruges i insektmidler. Man kan smøre neemolie på huden, hvilket afskækker myg. Neem er et almindeligt træ i Indien, især i Bengalen og Mayapur.

Pebermynte

Myg og andre insekter bryder sig ikke om duften af pebermynte, så man kan gnide de knuste blade på huden for at holde dem væk.

Citrontimian

En undersøgelse viste, at knust citrontimian reducerede antallet af myggestik med 62 procent i sammenligning med dem, der ikke brugte nogen beskyttelse. Citrontimian er en almindelig ingrediens i mange insektmidler.

Lavendel

Lavendel har en dejlig duft for menneskenæser, men myg kan ikke fordrage den. Dyrker man lavendel i sin baghave, holder den myg og andre insekter væk. Derudover har lavendel beroligende egenskaber, hvilket kan være en ekstra grund til at have den omkring sig.

Katteurt

Forskere har fundet ud af, at nepetalactone, den essentielle olie i katteurt, der giver planten dens karakteristiske lugt, er omkring ti gange bedre til at frastøde myg end DEET, ingrediensen, der bruges i de fleste kommecielle insektmidler. Denne plante frastøder også kakkerlakker. Når du bruger den som myggemiddel, knuser du den blot og gnider den på huden.

Citrongræs

Citrongræs har en stærk citronagtig duft og bruges i mange kommercielle insektmidler. Knus bladene og gnid den frigjorte olie på huden som myggemiddel. Olien kan også blandes med andre olier.

Prydtobak

En interessant plante, der om natten udsender stærke dufte, der effektivt holder myg væk.

Ambra

Duften af denne plante frastøder myg. Man kan sprede nogle tørrede blomster omkring sit hus eller sig selv for at holde myg væk.

Polejmynte

Denne urt, der er kendt fra Oldtiden, frastøder alle slags insekter, hvor den dyrkes. Planten er giftig.

Eucalyptus

For at frastøde myg kan man knuse eucalyptusblade og blande dem med isopropylalkohol. Efter at være blevet siet kan  blandingen bruges som myggespray. Man kan også bruge eucalyptusolie, der eventuelt blandes med citronolie for at give et godt myggemiddel, der gnides på huden.

Malurt

Ved afbrænding giver denne plante en aromatisk lugt, der er kendt for at holde myg væk. Man kan også gnide de knuste blade på huden.

Geranium

Geranium frastøder mange insekter inklusive myg. En blanding af geranium, sojabønne og kokosolie siges at holde myg væk i halvanden time.

Hvidløg

Den ubehagelige lugt af hvidløg holder myg væk. Man kan gnide knust hvidløg på huden for at frastøde myg og sikkert også en masse andre levende væsener.

Salvie

En anden kendt plante, der holder myg og andre generende insekter væk. Brænd en smule salvie for at afskække myg med røgen.

Blåkvast

En smuk plante, der afgiver en lugt, som myg finder modbydelig. Knus bladene fra blåkvast for at øge den afgivne lugt og gnid dem på huden eller spred dem rundt omkring dig.