– Af Madhava Smullen –

Fra den 13. til den 16. august tiltrak en enorm begivenhed i Kolkata (Calcutta) 35.000 mennesker inklusive repræsentanter fra 125 lande og mange fremtrædende politikere og VIP’er, der mødtes for at fejre 50-året for Srila Prabhupadas afrejse til USA. 

Alle kom de for at vise deres respekt for den store åndelige lærer, der forlod sit hjem i en alder af 69, trodsede to hjertetilfælde på den månedlange rejse på fragtskibet Jaladuta og kæmpede med kun lidt hjælp i et af New Yorks værste kvarterer i næsten et år, inden han fik etableret ISKCON den 13. juli 1966.

Alt dette gjorde han ikke i en søgen efter rigdom eller den amerikanske drøm som de fleste andre immigranter, men for at give budskabet om kærlighed til Gud, som hans åndelige mester Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati havde bedt ham om at bringe til Vesten.

I dag består hans Internationale Samfund for Krishna-bevidsthed af omkring ti millioner tilhængere med 75.000 initierede hengivne og hundredvis af templer, landbrug, øko-landsbyer, restauranter og skoler verden over.

På den 13. august, den vigtigste dag i 50-års begivenheden og selve dagen, hvor Prabhupada drog af sted, hang flag fra 125 lande fra loftet i Kolkatas store hvælvede indendørs Netaji Stadion til minde om Prabhupadas bedrift. Under flagene var scenen udformet af den bengalske filmproducent Srikant Mohta til at ligne skibet Jaladuta med dets koøjer, rækværk, sejl og selv havvandet med blå glimtende lys.

Festlighederne den 13. august for ISKCON’s hengivne og Kolkatas lokale publikum var delt i en formiddags- og eftermiddagssession. Tidligt om morgenen begyndte 100 busser at bringe deltagerne, og fra klokken 8 til 13 var stadionet pakket med et publikum af hengivne og venner fra forskellige indiske byer og lande over hele verden. Med over 3.000 flere mennesker end de 15.000, der er stadionets kapacitet, stod mange pakket på trapperne og gangene.

Programmet var spækket med berømmelse af Prabhupada og hans præstationer. Bhakti Caru Swami, Jayapataka Swami, Radhanatha Swami og Bhakti Purusottama Swami talte alle om det offer, som Srila Prabhupada gik igennem for vores skyld.

Srila Prabhupadas søn Vrindavana Candra De, efter sigende den eneste nulevende person, der var til stede ved Prabhupadas afrejse til USA, mindedes også, hvordan han sagde farvel til sin far i Kolkatas Khidirpur Kaj med en krukke af kokos-laddhuer fra sin søster, Prabhupadas datter Bhakti-lata. Han huskede, at Srila Prabhupada havde været så forsagende, at han sågar havde givet ham de eneste 40 rupier, han havde på sig, ”fordi de ville ikke være ham til nogen nytte i Amerika.” Prabhupada bad sin søn overbringe hans bedste ønsker til hans familie og bad dem bede til, at han måtte nå sikkert frem. Derefter, da skibets klokke meldte dets afgang, brød Vrindavana Candra ud i tårer og kastede sig selv på jorden i respekt for sin far.

Formiddagsprogrammet inkluderede også bhajana med Mayapur Chandras, kirtana med Lokanatha Swami og en hyldest til Srila Prabhupada med de unge kvinder fra Mayapur International School. Et højdepunkt var et 40 minutters teaterstykke om Srila Prabhupadas livshistorie fra hans barndom til hans afrejse med Jaladuta med Prince Dance Group, vinderne af Indiens Got Talent.

Eftermiddags- og aftensessionen fra klokken 15 til 21 tiltrak igen så mange mennesker, hovedsageligt lokale Kolkata-borgere, der var ivrige efter at ære Srila Prabhupada, at tusinder måtte afvises ved indgangen.

I sin tale priste Vestbengalens guvernør Sri Kesari Natha Tripathi Srila Prabhupada, og den fremtrædende politiker Kiran Bedi både talte og tweetede begivenheden til sine 5,1 millioner tilhængere på Twitter med ordene: ”Meget hellig dag i Kolkata. ISKCON fejrer 50-året for Prabhupadas rejse,” og kaldte det for en begivenhed af ”energi, fællesskab og hengivenhed”.

Den amerikanske kongreskvinde Tulasi Gabbard, der er en hengiven af Krishna, talte også: ”En person, der ikke kan bære en andens lidelse, kaldes medfølende,” citerede hun fra Rupa Gosvami. ”Det var denne medfølelse, der drev Srila Prabhupada til at forsøge noget så modigt og vovefuldt som at give Herren Caitanyas budskab og det hellige navn til hele menneskeheden.” Hun tilføjede: ”[vi] ville alle være fortabte forældreløse børn uden hans medfølelse og nåde.”

Imens brød ISKCON-repræsentanter fra 106 forskellige lande verdensrekorden for flest nationaliteter sammen i en yoga-time, hvor de lavede yoga­-øvelser såsom padmasana (lotuspositionen), imens de sang Srila Prabhupadas pranama-mantra og Hare Krishna-mantraet. Derefter satte hengivne, der repræsenterede 105 lande, en ny verdensrekord med de fleste nationaliteter nogensinde i en korsang, hvor de sang Sri Guru Carana Padma til ære for Srila Prabhupada. En dommer fra Guiness Book of World Records, Pravin Patel, var til stede og overrakte officielt ISKCON certifikaterne, der bekræftede rekorderne.

Senere om eftermiddagen blev en særligt bestilt skulptur, der er tegnet af den ukrainske kunstner Volodymyr Zhuravel, afsløret. Den er lavet af bronze og består af to dele. Den ene del viser Srila Prabhupada gå ombord på skibet i Kolkata. Den opbevares for øjeblikket hos ISKCON Kolkata for snart at blive stillet op i en park nær Khidirpur Kaj. Den anden del, der viser Prabhupada gå ned fra skibet i Boston, skal stå i en offentlig park nær havnen i Boston, USA.

Andre af aftenens højdepunkter inkluderede en frydefuld opførelse af Jayapataka Swamis sang Jadi Prabhupada Na Hoito med Ekalavya Dasa og en kæmpegruppe af unge dansere og sangere, og en danseoptræden til sangen Gopinatha med 650 studerende fra skoler i Kolkata. Til slut dannede danserne ordet Krishna med deres kroppe.

Den 14. august blev hundredvis af hengivne taget på en bustur til nøglesteder i Srila Prabhupadas liv. Gruppen inkluderede de 125 ISKCON-repræsentanter fra 125 forskellige lande. De var blevet fløjet ind af ISKCON Kolkata. Mange af dem har været med i ISKCON i årtier, men aldrig før haft råd til turen til Indien.

Opholdene på turen inkluderede Ulta Danga Junction Road 1, hvor Prabhupada mødte sin åndelige mester for første gang; Radha Govindaji Mandir på Bara Bazaar, hvor Srila Prabhupada fejrede sin egen Rathayatra-festival, da han var fem år gammel; huset på Mahatma Gandhi Road 151, hvor han voksede op; og stedet på Tollygunge Road, hvor han blev født i 1896.

Til sidst besøgte de hengivne Khidirpur Kaj, hvorfra Srila Prabhupada tog til USA for 50 år siden. ”De hengivne bukkede sig alle ned og blev overvældet af følelser i det øjeblik,” fortalte Radharaman Dasa, der havde organiseret turen.

Den 15. august på Indiens uafhængighedsdag havde 600 hengivne inklusive repræsentanterne fra de 125 lande med deres landes flag harinama-sankirtana fra ISKCON Kolkata til Victoria Memorial, hvor de fortsatte med at synge fra klokken 10 til 13:30.

Den 16. august og om aftenerne den 14. og 15. samledes hengivne i ISKCON Kolkata til kulturelle arrangementer og hørte om Srila Prabhupadas liv fra hans ældre disciple.

”Stemningen på denne festival var ladet med kærlighed og hengivenhed,” fortalte Radharaman. “Da alle de hengivne fra hele verden tog af sted til deres hjemland, grad de tårer af taknemmelighed over for Srila Prabhupada.”

Kolkata-begivenheden til minde om Prabhupadas rejse på Jaladuta er selvfølgelig kun startskuddet på de arrangementer, der kommer til at ske over hele verden i anledning af ISKCON’s 50-års jubilæum, der vil fortsætte med begivenheder hele året igennem indtil den 13. juli 2016, som er datoen for samfundets officielle registrering i 1966.

“Vi i ISKCON ved, at vi alle er blevet reddet ved Srila Prabhupadas nåde,” afsluttede Radharaman. “Så alle disse begivenheder handler om at dele det store held, som vi har fået, med andre.”

neta1_large neta6 IMG_1457