En af ISKCON’s kendte hengivne er Ambarisha Dasa, der er discipel af Srila Prabhupada og bl.a. hovedpersonen bag opførelsen af det store tempel i Sridhama Mayapur. Ambarisha Prabhus borgerlige navn er Alfred Ford, og Ford-navnet går direkte tilbage til Henry Ford, der var hans oldefar. En nylig artikel om Alfred Ford blev bragt den 3. november 2021 i NPR (se nederst for detaljer).

Når de fleste mennesker hører navnet Ford, tænker de på biler. Men en arving til virksomheden ønskede at ændre dét i sit eget liv.

Det gør han fra sit hjem i Gainesville (Florida).

Alfred Ford, 71, er oldebarn af den amerikanske industrialist og grundlægger af Ford Motor Company, Henry Ford. Han blev født i Detroit, Michigan, i 1950 af Josephine Ford, Henry Fords eneste kvindelige barnebarn. Det var tre år efter, at Henry Ford døde i 1947.

Idéen om at arbejde for familievirksomheden appellerede aldrig til Alfred Ford, da han voksede op, selv om familiemedlemmer såsom hans bedstefar, Edsel Ford, gav deres liv til virksomheden.

”Jeg har altid været interesseret i de større spørgsmål. Hvem er jeg? Hvorfor er jeg her? Hvor stort er universet? Hvad er der på den anden side af universet? Hvem er Gud? Hvad er mit forhold til Gud?” fortæller Alfred Ford.

Han nævner, at han ikke hørte mange historier om sin afdøde oldefar. Men han vidste én ting.

”Henry Ford havde to sider,” bemærker hans oldebarn. ”En af dem var geni, ingeniør og forretningsmand. Den anden var en søgen efter sandheden og forskellige religiøse veje. Jeg har arvet den sidstnævnte side.”

Alfred Ford endte med at gå med i Hare Krishna-bevægelsen. Hare Krishna-bevægelsen, formelt kendt som International Society for Krishna Consciousness (ISKCON), blev grundlagt i 1966. Den har nu 500 store centre verden over til sine millioner af medlemmer. Ifølge den officielle hjemmeside for Hare Krishna-bevægelsen tilhører bevægelsen ”Gaudiya-vaisnava sampradaya, en monoteistisk tradition inden for den vediske eller hinduistiske kultur. Filosofisk er den baseret på sanskritteksterne Bhagavad-gita og Bhagavata Purana eller Srimad Bhagavatam.”

Alfred Ford blev først interesseret i bevægelsen, da han var 23 år gammel, efter at have set hengivne synge på Tulane University Campus, hvor han studerede.

”Filosofien var øjeblikkeligt meget attraktiv for mig,” fortæller Alfred Ford.

To år senere i 1975 blev han indviet. Sammenlignet med hans opvækst, der omfattede kostskole som 15-årig, var Hare Krishna-livsstilen meget anderledes for ham – så meget, at hans åndelige mester ikke forventede, at han ville give afkald på alt.

”Han vidste, at jeg var vant til en bestemt livsstil. Og når man bliver en Hare Krishna-hengiven, behøver man ikke nødvendigvis at opgive alt … man bruger, hvad man har, til at tjene. Det er meget enkelt.”

Nu bruger Alfred Ford og hans hustru gennem 37 år, Sharmila, familienavnet til at ”hjælpe med at fremme bevægelsen”, både i Gainesville og i udlandet. Siden 2004 har parret boet i Gainesville, og deres to døtre, Anisha og Amrita, gik på Oak Hill School.

Et år efter, at Ford blev indviet, havde han en samtale i Detroit med grundlæggeren af Hare Krishna-bevægelsen, Hans Guddommelige Nåde A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada. De talte om Prabhupadas planer om at bygge et stort tempel i Mayapur, der er fødestedet for Caitanya Mahaprabhu, en inkarnation af Krishna.

Ford fortæller, at samtalen såede et ønske i hans hjerte om at tage udfordringen op. Men det var først i 2009, at byggeriet startede på Sri Mayapur Candrodaya Mandir (Temple of the Vedic Planetarium). Som formand for projektet har Ford gennem årene måtte håndtere mange udfordringer såsom manglende samarbejde fra den kommunistiske regering i Vestbengalen og senest pandemien.

”Jeg indskød en hel del penge, og det fik projektet i gang,” fortæller han. ”Jeg er en af dem, der styrer dagsordenen der, så det har været et vidunderligt eventyr.”

På trods af alle forsinkelser og vanskeligheder håber Ford, at templet åbner i 2024 eller 2025.

”Jeg ser åbningen som fuldbyrdet, når Deiteterne, der er nogle af Krishnas former, som vi giver vores tilbedelse til, flytter ind i det nye tempel fra der, hvor de er placerede nu. Dét vil jeg betragte som den store åbning,” siger Ford. ”Det glæder jeg mig til.”

Selv om Ford fortæller, at det meste af hans opmærksomhed og energi er fokuseret på opførelsen af templet i Indien, har han og hans hustru holdt sig forbundet med det lokale Hare Krishna-samfund i det nordlige Florida, et af de største i USA.

”Jeg synes bare, at dette samfund i Gainesville og Alachua er fantastisk,” bemærker Ford. ”Folk her er meget heldige at have sådant et dejligt tempel og så mange hengivne, der gør opsøgende arbejde. Hvis jeg voksede op der, ville jeg føle mig meget heldig at have så mange muligheder for at blive oplyst.”

Oprindeligt bragt i NPR: News and Public Media for North Central Florida from the University of Florida in Gainesville. Se https://www.wuft.org/news/2021/11/03/meet-alfred-ford-great-grandson-of-henry-ford-and-gainesville-resident/?fbclid=IwAR1BACccsYed0_q89IKK8YI8qU0vqaSCiBjOIe-hue0ZTiJlrCU5hZ4ryK4.