af Kripamoya Dasa og Trisha Motah –

En bemærkelsesværdig discipel af Srila Prabhupada og hengiven på Bhaktivedanta Manor i England, Moder Kulangana, gik bort på selve Sri Krishna Janmastami. Alle, der har besøgt The Manor, må enten have hørt om hende eller i hvert fald smagt de mælkekonfekter, hun gjorde berømt. Kripamoya og Trisha Motah skrev denne nekrolog dagen efter hendes bortgang.

Den 14. august 2017 på Sri Krishna Janmastami-aftenen gik Moder Kulangana bort omgivet af hengivne, der sang Krishnas navne. Her til morgen blev der afholdt sankirtana, imens hendes krop, der var isvøbt hellige genstande, blev båret rundt om templet. Hengivne samledes for at udtrykke deres sidste respekt med blomsterkranse, blomsterblade og bønner. Hendes kremering finder sted i dag, og en mindeshøjtidelighed, hvor hendes liv af tjeneste vil blive husket, afholdes lørdag eftermiddag.

Moder Kulangana blev født i 1932 i Polen som Krystyna og voksede op i en respektabel familie. Hun blev opfostret i det krigshærgede Warszawa, hvor hun var vidne til mange grusomheder og oplevede mange traumatiske ting såsom at blive skilt fra sin mor som lille pige.

Hun elskede dyr og kom ofte ikke i skole, fordi hun legede med dyrene. Ikke desto mindre udmærkede hun sig i sine studier og blev uddannet som fysioterapeut. Efter at have skabt sig en karriere i både Polen og Frankrig flyttede hun til England til et nyt arbejde i Nordlondon.

Kort tid efter at hun var flyttet til England, var hun på indkøbstur i Londons centrum, hvor hun for første gang så en harinama-gruppe. Hun blev så fascineret af den smilende og glade sang af Hare Krishna, at hun fulgte med de hengivne hele vejen til templet.

Efter flere besøg blev hun tiltrukket af de hengivnes måde at leve på. Hun elskede sangen, filosofien, venskabet og maden og sluttede sig til det lille samfund på Bury Place, hvor hun blev tempelhengiven på fuldtid. Kort tid derefter blev hun initieret af sin åndelige mester, Hans Guddommelige Nåde Srila Prabhupada. Hun engagerede sig i de tidlige morgenrutiner med fuldstændig entusiasme og blev snart dygtig til at distribuere bøger på Londons travle gader.

Moder Kulangana nærede en særlig sympati for mælkeprodukter fra barn af, fordi de havde haft køer på hendes families landbrug. Derfor var hun naturligt tiltrukket til at koge de mælkekonfekter, som de hengivne ofrer til Krishna hver dag. Hun blev hurtigt en dygtig kok, der mestrede de forskellige opskrifter, færdigheder og teknikker, der kræves til fremstilling af mælkekonfekter. En anden ting, der gav Moder Kulangana glæde uden grænser, var at male konfekterne med madfarver. Hendes kunstneriske gengivelser af Krishnas aktiviteter og de forskellige steder i Vrindavana gav en ide om det åndelige syn, Moder Kulangana var udstyret med. Hendes kreative portrætteringer glædede og inspirerede alle, der så dem.

Hun boede på Bhaktivedanta Manor i 27 år, under hvilken tid hun lavede tusinder af konfekter til sine elskede Herskaber Sri-Sri Radha-Gokulananda, Sri-Sri Sita-Rama-Laksman-Hanuman og Sri-Sri Gaura-Nitai. Moder Kulangana inspirerede en ny generation af konfektfremstillere og videregav sine teknikker og opskrifter, så unge hengivne kan fortsætte hendes arv med konfektfremstilling. Smukt malede konfekter er blevet selve symbolet på Bhaktivedanta Manor og en eftersøgt åndelig lækkerbisken.

Moder Kulangana var altid kendt som en venlig og mild sjæl med en natur, der var lige så sød som hendes tjeneste. Hun vil blive savnet af mange. De fleste engelske hengivne kan ikke engang huske en tid, hvor hun ikke var i deres liv. Selv om hun forlader denne verden, lever hendes arv videre. I hver eneste lækker mangalarati-konfekt, som de hengivne på Bhaktivedanta Manor ofrer til Sri-Sri Radha-Gokulanada, lever mindet om Moder Kulanganas bløde og søde hengivenhed.

Moder Kulanganas liv vil forblive en inspiration for kommende generationer. Hendes helligelse til Srila Prabhupada sætter det højeste eksempel. Dag og nat læste hun Srila Prabhupadas bøger og lyttede til hans foredrag. Under sin bortgang ønskede hun kun at lytte til hans sang. Hun lærte os, hvordan man overvinder modgang, hvordan man bliver absorberet i hengiven tjeneste, hvordan man forbliver fuldstændig trofast og entusiastisk i sin hengivne tjeneste og først og fremmest hvordan man helliger sit sind, sin krop og sine ord i Herrens tjeneste.

Kilde: https://iskconnews.org/mother-kulangana-a-life-and-legacy-of-devotion,6258