Bhakti-yoga i hjemmet

Af Rohininandana Dasa

Luften er frisk. Jeg klatrer alene over stenten og træder ud på en mark. Mine støvler laver en knasende lyd på den hårde, frosne jord. Træerne står helt stille i dag.

Selv ponyerne er stille i dag og sparer på de ellers dampende åndedrag. Daggryet dækker den kolde horisont med sit skær. Mit hjerte føles varmt, mens min chantning runger dybt i mit indre. En hane galer, og en hund svarer igen i det fjerne. En fasan, der bliver forstyrret af min tilstedeværelse, flyver støjende væk fra sin soveplads på en gren. Jeg retter mit sinds fokus ind på det hellige navn og fortsætter min chantning.

På vejen tilbage mod huset samler jeg et stort stykke træ op for at tage det med hjem til min brændestabel. Vægten tager pusten fra mig, og jeg vakler mellem træerne og hen over marken. Da jeg når til stenten, flytter jeg min trækævle fra den ene skulder til den anden. En herlig følelse af lettelse strømmer gennem mine anstrengte muskler. Et par skridt senere, da kævlens vægt begynder at tynge min anden skulder, mindes jeg en analogi, Narada Muni engang gav om en mand, som forsøgte at aflaste sig selv for et tyngende læs ved at flytte det fra sit hoved til sin skulder. Jeg tænker på, hvordan det læs repræsenterer de problemer, vi alle går igennem i den materielle verden. De problemer, der skyldes smerten i skuldrene fra trækævlen, er selvforskyldte. I stedet for at aflægge vores byrder bærer vi som betingede sjæle dem fra en krop til en anden krop, mens vi vandrer fra univers til univers.

Og her er jeg så igen – legemliggjort i et eller andet hjørne af kosmos. Jeg har min trækævle, min brændeovn, min hustru, mine børn, mine mursten, min jord. Hvor bevidst er jeg om, at alt dette vil forsvinde som sand mellem fingrene?

Heldigvis minder Naradas sindrige, kærlige tilstedeværelse mig om, hvem jeg rent faktisk er, hvad der virkelig er mit, og hvad mit potentiale er. Ved sin uophørlige rejse mod Krishna bremser han de formålsløse rejser for sjæle som du og jeg, så vi endelig kan vende hjem.

Store tænkere råder os til at forbinde os med hinanden og med os selv. Men vi dør stadig frakoblet på dette mørke plan af drømme og planlægning. Narada Muni kan imidlertid forbinde os med Herren Krishna. Det er hans særlige styrke og tjeneste og hans glæde. Når alt kommer til alt, er han Krishnas, og Krishna er hans at give videre.

Vi kan vælge at forbinde os med mennesker, der besidder små stykker af Krishnas kræfter, og som kan give os et par rester at fortære. Eller vi kan vælge at forbinde os med dem, der kan forbinde os evigt med kilden til al eksistens, Herren Krishna selv.

Og mig med min trækævle og mine drømme … Hvornår, åh, hvornår vil jeg lægge alle mine byrder fra mig for altid og bare danse til Herrens fest?