Af Madhava Smullen

Gaura Mani Devi Dasi voksede op i Hare Krishna-bevægelsen. Nu er hendes gruppe, Vrajavadhus Kirtan, blevet et kirtana-fænomen. De beviser kraften i det hellige navn og Srila Prabhupadas budskab ved at ændre folks liv og nå 30 millioner mennesker om ugen igennem Facebook og jævnligt synge Hare Krishna til Rathayatra-publikummer på flere hundredetusinde.

Gaura Mani blev født i Chicagos ISKCON-tempel sidst i 1970’erne. Hun gik i ISKCON’s gurukulaer og brugte en stor del af sin tid på at synge i kirtana og recitere sanskritvers. Da hun blev ældre, fik hun et stort ønske om at tage sin uddannelse videre og dele den med alle, hun mødte.

Hun flyttede til Vrindavana i Indien i 2000, hvor hun og hendes mand, Param Dasa, virkeliggjorde den drøm, da de dannede Vrajavadhus Kirtan og sang kirtana uden for Srila Prabhupadas Samadhi Mandir hver weekend til et publikum på tusinder af turister og pilgrimme.

”Folk begyndte at invitere os til at synge i deres hjem, templer og festivaler, og det voksede som en snebold,” fortæller Gaura Mani.

I dag er Vrajavadhus Kirtan et helt band med tolv internationale hengivne inklusive Gaura og Param som forsanger og på harmonium, deres datter Radhe Dasi på 11 som sanger, deres søn Kana Dasa på 14 på mridanga, Jaya Mangala Dasa fra Rusland på basguitar, Radha Bhavani Dasi fra Ukraine på violin og Vaisnava Dasa fra Sydafrika på keyboards. Fløjte, klarinet og elektronisk slagtøj bidrager også til instrumenteringen.

Param Dasa støtter deres kirtana-virke med sin familieforretning, så de kan tjene det hellige navn på fuld tid. Følgelig optræder gruppen med kirtanaer ti til tyve gange hver måned over hele verden inklusive USA, Rusland, Dubai, Australien, Sydafrika, Bali og Indonesien.

I Vesten er publikummerne relativt små, men meget lydhøre. I yoga-studier i USA trækker Vrajavadhus 100–150 mennesker og til festivaler som Bhakti Fest, ISKCON’s Rathayatraer og 24-timers kirtana-begivenheder nogle få tusinde.

Men i Indien er tallene svimlende. Til festivaler som Janmastami, Radhastami og Balarama Purnima tiltrækker Vrajavadhus alt fra 10.000 til 40.000 mennesker. Til ISKCON’s Rathayatraer over hele landet synger de for 300-400.000, og til Ludhianas Rathayatra, den næststørste efter Jagannatha Puri, optræder de foran en utrolig mængde på over 900.000.

Gaura Mani og hendes band er nødt til at være i ufattelig god form til disse Rathayatraer. Ofte synger de Hare Krishna-mantraet ni timer uden afbrydelse fra midt på dagen til kl. 21. Men den seriøse dedikering og energi, som dette kræver, er det værd.

”I Indien har de øredøvende højttalere, der forvandler hele byen til denne enorme sangfestival,” fortæller Gaura Mani. “Folk klapper, danser og synger. Og når man har hundredtusinder af folk, der synger det hellige navn, forvandler det fuldstændigt hele miljøet. Folk oplever en saltvandsindsprøjtning af åndelig energi, der får bugt med enhver form for depression eller negativitet, og de erfarer en omgående ændring i deres liv direkte der på stedet. Jeg ser det ske lige foran mine øjne.”

Publikum bliver smittet af ekstasevirussen, hvor som helst Vrajavadhus kommer. “Vi havde netop et program i slutningen af november i en landsby nær Saduara, Haryana,” fortæller Gaura Mani. “Da folk hørte, at Hare Krishna kom for at holde en kirtana den aften, kom ikke blot hele landsbyen, men alle fra de omgivende fire eller fem landsbyer. Da vi råbte: ’Gentag efter os – Hare Krishna!’, sprang folk fra alle de seks landsbyer med det samme op og råbte det hellige navn. Det var forbløffende.”

På trods af disse enorme kirtana-koncerter er det på Internettet, at Gaura Mani og Vrajavadhus har deres største publikummer.

Videoer på Gaura Manis officielle you-
tube-kanal (https://www.youtube.com/user/gaurajolly) skraber fra 5.000 til 500.000 besøgende sammen. Men det er på Facebook, hun beviser Internettets utrolige potentiel til at nå ud med Krishna-bevidsthed til over en million tilhængere og et ugentligt publikum på 30 millioner mennesker. (https://www.facebook.com/VrajavadhusKirtan)

Gaura Mani er meget aktiv på sin Facebook-side og går på mindst én gang om dagen for at dele Vrajavadhus kirtanaer, sådan som de sker, hvor gruppen end er i verden. Omkring 2.000 seere er der hver gang, hvilket er flere, end de fleste tempelrum i ISKCON har plads til.

Gaura Mani deler også billeder af Krishna, billeder fra Vrajavadhus’ koncerter og programmer og meget andet.

”Jeg bruger en masse tid på at nå ud til mit publikum på et personligt niveau, forbinde med dem, finde ud af, hvordan de har det og give dem en daglig bøn og et alternativ til deres livs anstrengelser og udfordringer,” fortæller hun. ”Vi vil gerne give folk håb ved at vise dem, at når man synger Hare Krishna, bliver man lykkelig. Det er med garanti. Jeg fortæller dem, at det har allerede ændret mit liv, og det vil også ændre deres.”

Dette er ingen tom overdrivelse. Efter for nylig at have holdt kirtana på Osho International Festival i Delhi til en til at begynde med skeptisk gruppe på 80 yoga-instruktører råbte instruktørerne: ”Vi har aldrig oplevet en sådan form for glæde eller ekstase før!” Alle 80 accepterede Gaura Manis invitation til at besøge Vrindavana, hvor de var til mangala-arati i Krishna Balarama Mandir og blev indført i japa.

Efter at være vendt tilbage til deres hjemlande fortsatte tre af yoga-instruktørerne fra Skotland, New Zealand og Tyskland med at holde kontakten til Gaura Mani og begyndte at besøge deres lokale ISKCON-templer, hvor de nu praktiserer Krishna-bevidsthed fuldt ud og reciterer seksten runder japa hver dag.

Ved en anden lejlighed, hvor Gaura Mani havde et program i Haryana, løb en ung kvinde op til hende og udbrød: ”Jeg reciterer seksten runder! Jeg læser Bhagavad-gita! Du er min åndelige lærer. Jeg har brug for at lære mere. Vil du ikke nok lære mig mere? Jeg vil gerne vie hele mit liv til Krishna.”

Pigen havde aldrig mødt Gaura Mani før, men havde fulgt alle hendes online kirtanaer og åndelige taler. Og hun er ikke den eneste. Hundredvis af unge mænd og kvinder klynger sig til hvert eneste ord online fra Gaura Mani og er begyndt at læse Bhagavad-gita og recitere japa som resultat.

Virkningen har spredt sig så vidt omkring, at selv når Gaura Mani er i en lufthavn eller på ferie i USA, kommer tilsyneladende fremmede over til hende, omfavner hende og siger: ”Du har givet os håb! Du har ændret vores liv! Mange tak, mange tak!”

Gaura Mani føler sig ubehageligt til mode, når hun taler om den slags smiger og sender den videre til ISKCON’s grundlægger-acarya. “Det er alt sammen Srila Prabhupada,” forklarer hun. ”Han giver os blot denne chance for at tjene hans mission.”

Samtidig holder Gaura Mani sig ikke tilbage fra at have kun de største ambitioner på vegne af Herren.

”Efter at have gjort denne tjeneste i ti år er min bøn: ’Krishna, vil Du ikke nok give mig chancen for at forvandle verden med Dine hellige navne,” bemærker hun. ”For det er, hvad Herren Caitanya og Srila Prabhupada ønsker fra hver eneste af os. Hvis der er noget formål med at leve i denne verden, bør det simpelthen være at bringe Herrens navne til hver eneste person, der lever på Jorden i dag.”

Den officielle Gaura Mani Devi Ji Facebookside findes her: https://www.facebook.com/VrajavadhusKirtan/.

Hendes youtube-kanal er her: https://www.youtube.com/user/gaurajolly.

Fra ISKCON News den 1. januar 2019 (https://iskconnews.org/kirtan-phenomenon-gaura-mani-reaches-30-million-people-a-week,6801/)