Oktober måned er i år en meget aktiv måned for vaisnavahengivne. Den 9. oktober starter må­neden Kartika eller Damodara. En måned frem­efter indtil den 7. november tilbeder vaisnavaer Damodara, Krishnas form som en lille dreng, der stjæler smør fra Sin mor. Morgen og aften ofrer man et lys til Damodara og synger den smukke sang Damodarastika.

Der er også tre store festivaler i oktober – Diwali den 25. oktober, Govardhana Puja den 26. oktober og Srila Prabhupadas bortgangsdag den 28. oktober.

Diwali

Diwali er dagen, da Sita og Rama vendte tilbage til Ayodhya efter 14 års land­flygtighed i Dandakaranyaskoven. Nu er det måske Indiens største helligdag. Butikker og private hjem er fuldt udsmykkede med levende lys overalt, og mange dekorerer deres hjem med ’rangoli’, mønstre, man laver på gulve el­ler torvepladser med forskelligfarvede pulvere. Diwali er glædens tid, hvor alle besøger templerne sammen med familie og venner, eller man besøger hinanden og fejrer dagen sammen med Herren Rama i centrum.

Govardhana-puja

Govardhana-puja er dagen, hvor Vrindavanas indbyggere tilbeder Govardhana, sådan som Krishna fik dem til at gøre det for over 5.000 år siden. Senere blev dagen indført på ny af Mad­havendra Puri, Caitanya Mahaprabhus åndelige mesters åndelige mester, da han indviede Deite­ten Gopala på Govardhana-bjerget.

Srila Prabhupadas bortgang

Tirsdag den 28.10 er det Srila Prabhupadas bortgangsdag. Srila Prabhupada gik bort for 45 år siden den 14. november 1977 (da vaisnavakalenderen er en månekalender, varierer datoen fra år til år i forhold til solkalenderen). Dagen markeres i templet hele dagen, og fra kl. 17 om aftenen er der såkaldt offentligt program med læsning, diskussion af Prabhupada, bhajana, kirtana og prasadam. Faste indtil middag.

Kartika og Damodara-programmer

De hengivne i København har i mange år benyttet måneden Kartika til at afholde snesevis af små Damodara-programmer hjemme hos dem, der har haft lyst til at have et sådant program. Det kommer også til at ske i år, så hvis du og din familie gerne vil have et par timer med bhajana, læsning og klasse om Herren Krishna i Hans form som Damodara og tilbedelse af Damodara sammen med hengivne fra templet og forsamlingen, kan I kontakte templet (tlf. 4073 6446) eller skriv til lalitanatha@krishna.dk for at aftale tidspunkt og nærmere detaljer.