Af Madhava Smullen

Flere måneder efter at orkanen Maria hærgede Puerto Rico den 20. september 2017, er landets infrastruktur langt fra genoprettet. Kun tyve procent af lyskrydsene virker. 40 procent af puertoricanerne, specielt på landet, er uden elektricitet, og mange har ikke rindende vand.

Dette inkluderer landets eneste Hare Krishna-tempel, hvis tag, veranda og vindfang blev revet af under stormen. Hengivne kæmper stadig for at få ryddet op og genopført templet.

Derfor brugte 19 unge ISKCON-hengivne i alderen 17 til 29 år fra den 16. til den 31. december deres juleferie på at hjælpe med at rydde op og udbedre ISKCON Puerto Rico oven på orkanen.

De unge, der kom fra hele USA og Canada, betalte også selv for deres flybilletter og gav yderligere hver 300 dollars til lokal transport og byggematerialer. Ekspeditionen var organiseret af Manorama Dasa og Jaya Sri Radhe Dasi fra ISKCON Youth Ministry, imens Jaya Sita Dasi sørgede for den lokale logistik.

“Imens vi kørte fra lufthavnen i San Juan til det kuperede landområde, hvor templet ligger, så vi, at de fleste lyskryds ikke virkede, og elektriske ledninger var blæst ned overalt,” fortæller Manorama. “Folks bliktage var helt krøllede sammen af orkanens kraftige vinde, og der lå murbrokker på begge sider af vejen. Det lignede en krigszone.”

Da de unge fra ISKCON kom til templet, så de, hvor medtaget og grimt der var med bunker af brokker overalt. Med hjælp fra lokale unge ISKCON-puertoricanere ryddede de brækkede grene og træstammer væk, fjernede murbrokkerne fra det ødelagte tag og vindfang og skilte brugbart tømmer og metalplader fra alt andet. De fjernede også grene, affald og ukrudt fra tulasis terrassehave.

Gruppen tilbragte derefter tre dage i den nærliggende Plenitud økogård i Las Marias. Landbruget, der drives af hengivne, var også blevet beskadiget under orkanen. De unge hjalp med at genplante grønsager og rydde overgroede områder. Om aftenen havde de kirtana med gårdens beboere og gæster.

Tilbage i Puerto Rico-templet holdt de unge en søndagsfest og juleaftens-kirtana. Derefter brugte de hele første juledag på at rydde stierne for nedfaldne træer og grene og gjorde asramaens medtagne ydre klar til at blive malet. De ryddede også op og gjorde rent i templets oversvømmede BBT-boglager og byggede boghylder af genbrugt træ fra det ødelagte tag.

Under resten af deres ophold gav de asrama-bygningerne et nyt lag maling, blev færdige med at rydde og forskønne tulasi-haven og brændte alt affaldet i et kæmpe lejrbål.

Henimod slutningen af turen hjalp de unge også til med og deltog i en Rathayatra-festival i San Juan. Dagen inkluderede et optog og en festival ved havnefronten med kirtana og bogdistribution. Selv om der var færre turister end normalt på grund af orkanen, var responsen venlig, og folk vinkede og smilede, mens politimændene tog for sig af prasadamen, de sukkerristede mandler, som de hengivne delte ud.

”Fordi der lige nu ingen penge er i Puerto Rico, tror jeg, at vi var de eneste, der afholdt et arrangement,” fortæller Manorama. “Og det virkede, som om folk var taknemmelige, fordi vi holdt en gratis festival i centrum af San Juan.”

På deres rejse vandrede de unge også i de regnskovsklædte bjerge nær Utuado, besøgte en tropisk strand og svømmede i den magiske Bioluminescent Bay, hvor mikroskospiske organismer får ens krop til at gløde ved kontakt.

Det mest magiske var dog at se, hvor beslutsomme og ukuelige de hengivne i Puerto Rico er.

”Der er hovedsageligt kun tre familier, der driver templet, og måske tyve andre, der kommer om søndagen,” beretter Manorama. “I orkanen mistede de det meste af taget på deres tempel, og regnen væltede ind overalt – på alteret og på Deiteterne af Gaura-Nitai, Krishna-Balarama og Radha-Syamasundara. Selv om de har flikket det hele sammen, så godt de kunne, kommer regnen stadig ind og bliver fanget i spande. Men de giver ikke op. De vil ikke opgive dette tempel.”

De hengivne i ISKCON Puerto Rico under ledelse af tempelpræsident Arisudana Dasa og hans hustru Krishnanandini Dasi var taknemmelige for de unges besøg. Arisudana samlede gruppen og forklarede på gebrokkent engelsk, hvor bevæget han var over, at de havde besluttet sig for at bruge deres juleferie i et orkanramt katastrofeområde, tage frysende kolde bade, sove på måtter på betongulvet, spise meget enkel prasadam, gøre fysisk krævende tjeneste hele dagen og selv betale for deres egne rejseudgifter.

For de unge, blandt hvilke nogle kom fra rige familier, havde oplevelsen en forvandlende virkning.

“Jeg synes, at det at hjælpe andre i nød har åbnet mine øje for, hvordan mine problemer derhjemme er så trivielle,” bemærkede 24-årige Mikhail Beg fra Towaco, New Jersey. “Hvor floskelagtigt det end lyder, var det utroligt berigende blot at gøre noget for andre uden at forvente at få noget til gengæld. At bo under nøjsomme forhold var også en øjenåbner og næsten som et kulturchok. Jeg vil virkelig ønske, at flere folk tog på sådanne ture, for det hjalp mig til at tænke uden for min egen lille boble og gav mig et perspektiv, som jeg aldrig ville have kunnet få på nogen anden måde.”

Akshay Gupta, 21 år, fra Asheville, South Carolina, tilføjede: “Denne tur fik mig til at forstå, hvor kunstigt vores liv i USA er. Vi er omgivet af så megen overflødig materialisme og forbrugerisme, og det tilfredsstiller bare ikke én på et dybere niveau. Selv om Puerto Rico var asketisk, var det utroligt tilfredsstillende. At engagere sig i hengiven tjeneste med andre medhengivne og bistå med nødhjælpsbestræbelserne var så enkelt, men alligevel så udbytterigt. Jeg vil opfordre andre til at tage på lignende ture, for de lader én se, hvor mange ting vi tager for givet i USA, og hvordan en enkel livsstil i Krishna-bevidsthed er alt, vi virkelig behøver for at være lykkelige.”

Imens de unge hjalp en masse med at rydde op og pynte op, skal ISKCON Puerto Rico stadig have genopført sit tempel. Indtil videre har de hengivne gennem to Gofundme-kampagner kun indsamlet omkring halvdelen af de 150.000 dollars, som det kræver at genopføre templet i beton for at gøre det helt orkansikkert, hvilket er en absolut nødvendighed, før den næste orkansæson kommer.

Puerto Ricos hengivne håber også på flere besøg og engagement fra USA og det internationale samfund, da de som et afsides sted ofte bliver overset. Manorama opfordrer alle til at tage dem på ordet. ISKCON’s besiddelse i Puerto Rico har et stort potentiel som et sted for åndelige retræter og andre programmer med et tyve værelses gæstehus, terrassehaver, pragtfulde Deiteter og betagende udsigter over regnskoven.

Hvis man vil bidrage til templet i Puerto Rico, er der et link her: https://www.gofundme.com/help-to-iskcon-puerto-rico-temple.

Kilde: ISKCON News – https://www.iskconnews.org/iskcon-youth-spend-their-holidays-helping-puerto-rico-temple,6430.