På grund af sin aktive prædiken over hele USSR og den åndelige indflydelse, Ananta-santi havde på mange, blev han udsat for fem og et halvt års voldsom tortur i hænderne på personalet på forskellige psykiatriske hospitaler. Det følgende interview efter hans løsladelse er fra februar 1988.

Ananta-santi dasa: Jeg begyndte at prædike Krishna-bevidsthed efter Srila Prabhupadas besøg i Moskva i 1971. Gradvist blev folk i Sovjetunionen mere og mere tiltrukket til Krishna-bevidsthed, der blev temmelig udbredt. Autoriteterne blev imidlertid bange, fordi så mange intellektuelle viste interesse i Krishna-bevidsthed. Alt åndeligt blev anset for kriminelt, og derfor begyndte de at undertrykke os.

Det var ligesom en eksplosion af Krishna-bevidsthed i Sovjetunionen. Autoriteterne var så skræmte, at de gjorde alt for at bringe bevægelsen i miskredit og fremstillede os som en gruppe af skøre kriminelle. Fordi jeg var den første til at prædike og Srila Prabhupadas eneste discipel, forfulgte de mig og fremstillede mig som en sindssyg kriminel. Domstolen beskyldte mine Gudsbrødre og mig for at undervise i vegetarisme, som de hævdede var skadeligt for kroppen, og for at lære folk mantraer og bønner, der skader en persons mentale tilstand. Det var de latterlige påskud, de anklagede os for.

Jeg blev fængslet, og de forsøgte at fremstille hver eneste person, der praktiserede Krishna-bevidsthed, som skør. De spærrede os derfor inde på et psykiatrisk fængsel. Her fortalte lægerne, at de havde lært, at religiøse troende er sindssyge, for kun sindssyge mennesker kan tro, at der findes en Gud, at der er ånd, og at vi ikke er disse kroppe, men åndelige gnister.

Jeg fik medicinsk behandling i mange måneder. De gav mig medicin tre gange om dagen. Det var så slemt, at jeg kun kunne ligge ned i sengen. Det var en helt særlig form for medicin, der gjorde det umuligt for mig at koncentrere mig om noget som helst. Hvis jeg forsøgte at chante højt, gav de mig så store doser, at jeg kunne være død af dem. Mens jeg lå der i sengen, havde jeg det materielt set forfærdeligt. Denne medicin gør én hvileløs og tvinger én til hele tiden at skifte kroppens position. Jeg følte mig meget svag og havde det så ubehageligt. Det var tortur i måneder og år. Den eneste pause i torturen var, når jeg sov om natten.

Til at begynde med, fordi psykiaterne anså mig for sindssyg, overførte de mig fra det almindelige fængsel til et psykiatrisk fængsel i Smolensk. Det lå samme sted som det almindelige fængsel, men de havde særlige celler til psykiatriske fanger. Det havde bagsiderne ved både et sindssygehospital og et fængsel. Vi boede i små celler med omkring tyve folk i hver. Der var ikke nok frisk luft. Vi vaskede os ikke fast, somme tider ikke i så meget som 23 dage. Manges kroppe var befængt med insekter.

Hele stedet var meget beskidt. Maden var forfærdelig. Folk tabte ofte tænderne, og deres gummer blødte. Jeg spiste meget lidt. Alt var et problem der. Selv personalet bestod af kriminelle. Det var et sted for sindssyge kriminelle, og de sloges konstant med hinanden. Der var pres fra lægerne, personalet, de kriminelle – fra alle. Alle var meget forstyrrede. Og min familie fortalte mig, at jeg aldrig ville blive sat på fri fod.

Fangerne blev straffet for alting. Jeg forsøgte at vaske mit tøj, og hver morgen forsøgte jeg at vaske i det mindste noget af min krop. Men jeg blev mange gange straffet for det. De brød sig ikke om det. Personalet forsøgte at gennembanke mig flere gange.

Der var et psykologisk pres hele tiden. Der blev givet medicin af enhver tænkelig grund og påskud. Men på et tidspunkt besluttede lægerne på en eller anden måde, at jeg kunne løslades fra dette særlige psykiatriske fængsel til et normalt psykiatrisk fængsel. Det brød KGB sig ikke om, for deres mål var at beholde mig der hele livet. Så i stedet blev jeg overført til et særligt psykiatrisk fængsel i byen Oryol.

På dette sted var alle forbløffede over, at jeg var i fængsel for at prædike religion. De kunne se, at autoriteterne var specielt hårde imod mig. De kunne ikke forstå hvorfor.

Jeg hørte fra min mor, at mine Gudsbrødre over hele verden havde begyndt en kampagne for min frigivelse såvel som for de andre fængslede hengivne i Sovjetunionen. Situationen blev en smule bedre. I det sidste halve år i Oryol regnede vi med forandringer, så jeg begyndte at prædike mere på den tid.

I Smolensk var jeg på en afdeling, hvor lægen var kendt for sine sadistiske tilbøjeligheder. Men i Oryol fortalte min sidste læge mig, at jeg var helt normal. Han sagde, han forstod, at jeg var på dette mentale hospital på grund af den politiske situation. Før “perestroika” var alle aspekter af åndeligt og intellektuelt liv undertrykt i dette land. Han sagde: ”Tiden er på din side. På grund af forandringerne i vores samfund og på grund af hjælp udefra vil du før eller senere blive sat fri.” Han havde medfølelse med mig, og jeg prædikede til ham. Jeg var dybt taknemmelig over for mine Gudsbrødre og folk over hele verden, der på en eller anden måde gjorde noget for at få mig fri.

Jeg blev løsladt fra det psykiatriske fængsel i Oryol på en meget mærkelig og usædvanlig måde. En dag kaldte min læge mig ind og fortalte, at han var en smule ophidset. Han fortalte, at der var kommet et brev fra Moskva, og at jeg skulle løslades. Han sagde, at der ville komme en særlig professor fra Moskva som del af en lægekomité, der ville løslade mig.

Da professoren kom, talte han længe om mig med min læge, uden at jeg var til stede. Til sidst sagde han til min læge: ”Ja, han er helt normal. Vi løslader ham, men beholder hans diagnose indtil videre, for han kan måske få et tilbagefald engang i fremtiden.” Da min læge fortalte mig dette, bad jeg ham spørge professoren: ”Hvem kan garantere, at du ikke også vil blive skør engang i fremtiden?” Min læge svarede: ”Ja, det spurgte jeg ham også om, og han fortalte mig, at han også kan se symptomer på sindssyge inde i sig selv.”