Af Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura Prabhupada

Den 26. december er det Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakuras bortgangsdag. I den anledning er her et brev, han skrev til en af sine disciple. Datoen er ukendt.

Jeg har læst dit lange brev. Jeg har hørt, at din søn og hans mor er taget hjem til hendes forældres hus i anledning af din svogers bryllup. Du må forstå, at ømheden over for en søn og andre slægtninge hos en tilknyttet husholderhengiven vil helt sikkert forstyrre hans tilbedelse af Hari [Krishna]. Mentaliteterne hos en tilknyttet husholderhengiven og beboerne i mathaen, hvor der kun foregår hari-seva [tjeneste til Krishna], er to forskellige ting. Når familielivet under illusion anses for at være tjeneste til Hari, gøres der et forsøg på at forvandle éns hjem til en matha. Tjeneste til Hari er aldrig mulig, imens man er knyttet til midlertidige illusoriske objekter såsom en søn. Man bliver da knyttet til dem, og ømhed for éns søn bliver éns eneste genstand for tilbedelse.

”Hvem er søn af hvem?” Der findes utallige sønner over hele verden. Hvorfor fortærer faderlig kærlighed til én bestemt søn dig da? Jeg kan ikke forstå det. Hvis den ugunstige omgang med en søn, hjemstavn, hjem og moder efter mange fødsler virker, som om de er favorable for hengiven tjeneste, selv på det befriede stade, må det forstås, at den virkelige form af ren hari-bhajana er blevet glemt.

Mange farlige ting såsom rebet af kærlighed til sønner og lykken fra at nyde et ægteskabeligt liv med en hustru tager os væk fra tilbedelsen af Herren Hari for altid. På grund af indflydelsen fra dårligt selskab forveksler man samtaleemner om hjemmet med hari-katha. Sådan en uønsket ting er sket for dig! Det er bedre at høre sastra og omgås med hengivne.

Du skal vide, at jeg blev meget ked af det efter at have læst dit brev. Du har brug for at høre hari-katha konstant. Hvorfor blev du så materielt knyttet til din hustru, søn, hjem og velstand i stedet for at se dem i relation til Herren Krishna? Jeg beder til, at Herren Krishna vil give dig bedre intelligens end dette.

Fra Sri Krishna Kathamrita Bindu, hvor det er hentet fra Patramrta: Nectar from the Letters (1.29). Udgivet af Touchstone Media, Kolkata 2012.