Af Svayam Bhagavan Kesava Swami

New York-børsen (NYB) er langt den største af sin slags i verden. Daglig handel når i gennemsnit op på 170 milliarder dollars, mens den samlede kapitalisering af børsnoterede selskaber på NYB er langt over 14 billioner dollars. Som man kan forestille sig, kan de daglige begivenheder nemt nå kogepunktet.

I slutningen af 1960’erne lavede et par kunstfærdige ”yippier” et reklamestunt på Wall Street-etablissementet. Mens sværme af mæglere indgik handler for millioner af dollars, klatrede disse personer stille og roligt op til et udkigspunkt med udsigt over hele det maniske børsgulv. De tiltrak alles opmærksomhed med et højt kald og fortsatte derefter med at udøse stakkevis af falske pengesedler ud over forsamlingen! Da personerne på børsgulvet så dette forbløffende syn, udbrød ragnarok. De kæmpede alle mod hinanden for at få fat i pengesedlerne og lod dermed deres lukrative handler hænge! Det var utroligt – der var praktisk taget ingen økonomisk fordel i deres smålige strid, men blot synet af fysiske kontanter fangede dem fuldstændigt. I disse få øjeblikke forlod deres bedre intelligens dem. Da de indså tricket, trak de sig hurtigt tilbage til deres handler i et desperat forsøg på at indhente deres tab!

Verden er fuld af fristelser. En sindrig analyse vil bekræfte disse fristelsers ultimative ubrugelighed og manglende evne til at give os, hvad vi virkelig ønsker. I kampens hede er sådanne fristelser desværre praktisk taget uimodståelige. Muligheden for øjeblikkelig tilfredsstillelse fanger vores sind. Trangen indeni synes så intens, at den ikke er mulig at styre. Vi ved, at vi begår en fejl, men vi mangler den indre styrke til at sige ”nej”.

Den komiske Wall Street-episode lærer os en ældgammel lektie: Resultatet af at give efter for tomme, ubetydelige fristelser er, at vi føler os frustrerede, snydte og skuffede over os selv. Desuden forsømmer og skader vi samtidig vores progressive vej i livet, der er mere værdifuld, tilfredsstillende og langvarig. Nødvendigheden af at give afkald på øjeblikkelig fornøjelse for at opnå noget langt større gælder inden for alle områder af livet – materielt eller åndeligt. Bhagavad-gita tilbyder en række forskellige løsninger til dem, der ønsker at undgå fristelser, så de kan opnå og sikre vedvarende velfærd. At lære denne kunst vil imidlertid KOSTE dig:

Overbevisning – vær overbevist om det store, du forsøger at opnå, og hvorfor det kræver en vis disciplin og selvbeherskelse. Intelligens og klarhed skaber overbevisning og indre styrke.

Åbenhed – vær uden hensyntagen til succes eller fiasko åben over for en ven og søg råd, støtte, vejledning og feedback. Ærlighed vil få din karakter og integritet til at vokse.

Sikkerhed – undgå provokerende situationer, mennesker og tankemønstre, der kan kompromittere dine principper. Kæmp ikke kampe, som du ikke behøver.

Smag – stræb efter at leve det ”bedre liv” og styrk din beslutsomhed ved at mærke fordelene ved din beherskelse og selvkontrol. Omdiriger din bevidsthed i retning mod noget progressivt, rent og opløftende, der ultimativt vil give dig en ”højere smag”.