Af Ananda Vrindavana Devi Dasi

Med et åndeligt sprog er der ’tynde’ steder i denne verden. Det er hellige sted, hvor grænsen mellem de åndelige og materielle verdener er hårfin og muligheden for at mærke og sanse vores forhold til Krishna er større.

Det er lettere at sige Herrens navne der, at kalde på Krishna dybt fra hjertet og dermed vække os selv til at opleve vores åndelige selv.

Der er også tynde dage og tilmed tynde tidspunkter på dagen. Janmastami er sådan en dag. Selv om Krishna er ufødt og evig, ”fødes” Han i denne verden for at dele Sig Selv med os og minde os om vores forhold til Ham. På denne dag er Han ekstra meget til stede.

Vi kan bevidst forsøge at mærke Krishnas tilstedeværelse på Janmastami. Gør en indsats for at tilbringe tid med Ham i en ånd af værdsættelse, taknemmelighed og kærlighed. Uanset hvad vi gør for en almindelig person, vi holder af, på hans eller hendes fødselsdag såsom at købe en gave, skrive et kort og bruge noget tid på ham, kan vi gøre det for Krishna. Vi skal behandle Krishna som en person, som et individ, for det er i sidste ende, hvad Han er – Guddommens Højeste Personlighed.

Hvis vi rejser til templet på Janmastami, så lad os ikke tage vores små, ubetydelige materielle ønsker med. Det er ligesom at bede om småsten i stedet for guld. Husk, at det er en tynd dag. Det betyder, at vi lettere kan mærke Krishnas tilstedeværelse.

Hvad skal vi tænke på, når vi står foran Deiteterne? De store læremestre eller acaryaer gør opmærksom på, at vi bør bede om alt åndeligt og intet materielt. Det materielle vil komme og gå, som det er skæbnebestemt til, men det åndelige er det op til os at grave frem, afdække, nære, opbygge og kultivere. Bed om det – om entusiasme efter at genoplive vores mistede forhold til Krishna, om tjeneste for at uddybe dette forhold og om styrke til at ære, værdsætte og beskytte den sommetider skrøbelige forbindelse mellem os selv og Krishna.

På et skilt uden for et tempel i Indien står der: ”Efterlad dine sko og dit ego uden for døren.” Lad os på denne hellige Janmastami-dag lægge vores materielle ego ned i en æske og stille den under sengen. Lad os i dag forstå vores virkelige ego, vores sande selv – som en tjener af Krishna. Lad os have dette med os og anbringe det foran Herren: ”I dag er jeg Din tjener. Jeg er Din. Tag venligst imod mig.”

Det er den bedste bøn og den bedste gave af alle.