Den 4. maj er det Nrsimha Caturdasi, Herren Nrsimhadevas fremkomst.

Herren Nrsimhadeva er en manifestation af Herren Krishna i formen som halvt menneske og halvt løve, som Hans navn angiver det. Nrsimhadeva er også kendt som Herren Narasimha, hvis historie fortælles i bl.a. Srimad-Bhagavatam og Visnu Purana.

Den historiske beretning om Herren Nrsimhadeva er en af de mest berømte vediske historier. Dæmonkongen Hiranyakasipu havde fået en velsignelse fra Herren Brahma, der gjorde ham immun over for døden fra halvguder, mennesker eller dyr, om natten eller om dagen, indendørs eller udendørs og til vands, på land eller i luften, ligesom han heller ikke kunne dræbes af noget våben eller noget levende eller dødt.

Efter at have fået velsignelsen begyndte Hiranyakasipu med sin tilsyneladende uovervindelighed at regere universet med en jernhånd. Men Hiranyakasipus søn Prahlada, der var en stor hengiven af Herren Visnu (Krishna), udfordrede sin fars magt og hævdede, at det kun var Herren Visnu, der var uovervindelig og almægtig. Hiranyakasipu blev rasende og forsøgte gentagne gange at dræbe sin egen søn, men Prahlada overlevede hver gang ved hjælp af Herrens beskyttelse.

Endelig blev Hiranyakasipu så rasende, at han udfordrede Herren Visnu direkte og råbte: ”Hvor er din almægtige Visnu nu? Er Han her i denne søjle?” Han hamrede derefter søjlen i stykker med sin næve. Til hans overraskelse og rædsel trådte Herren Nrsimhadeva ud af søjlen og afslørede Sin skrækindjagende manifestation.

Herren Nrsimhadeva dræbte Hiranyakasipu på en måde, der omgik alle Brahmas velsignelser. Han dræbte ham hverken dag eller nat, men i skumringstiden, hverken indendørs eller udendørs, men i døråbningen, hverken på jorden, i vandet eller i luften, men på Sit skød med Sine negle, der hverken var levende eller døde eller noget våben. Og Herren Nrsimhadeva var selvfølgelig heller ikke hverken halvgud, menneske eller dyr.

Historien om Herren Nrsimhadeva symboliserer sejren af guddommelig retfærdighed over ondskab og arrogance. Han repræsenterer også guddommelig beskyttelse af Sine hengivne og rettroende tilbedere.

Nrsimha Caturdasi, der falder på den 14. dag i måneden Vaisakha (normalt i april-maj), er en vigtig festival til ære for Herren Nrsimhadeva. På denne dag tilbeder hengivne Ham og Hans manifestation med blomster, tilberedelse af særlige retter og Nrsimha-kirtana. Nogle steder opføres teaterstykker, der fortæller historien om Hiranyakasipu og Herren Nrsimhadeva. Ligeledes mindes Prahlada, Herren Visnus sande hengivne, der modstod alle de forsøg, hans far gjorde for at få ham til at opgive sin hengivenhed.

Herren Nrsimhadeva er kendt som en beskytter af dharma eller guddommelig orden. Hans manifestation er en repræsentation af, at guddommelig retfærdighed kan komme fra enhver retning, og ingen magt eller styrke kan stå imod den. Det er en påmindelse om, at selv de mest magtfulde og arrogante kan blive besejret af guddommelig retfærdighed, og at Herrens beskyttelse er til rådighed for enhver, der er villig til at forsvare sandheden og retfærdigheden. Hans tilbedelse giver åndelig styrke og mod til at overvinde vanskeligheder og modgang i livet inklusive de indre fjender, alle har i sig.


Mange templer dedikeret til Herren Nrsimhadeva findes over hele Indien og andre dele af verden. Et af de mest berømte er det store Nrsimha-tempel i Ahobilam i Andhra Pradesh, Indien. Templet er kendt for sin smukke arkitektur og kunstværker, der skildrer historien om Herren Nrsimhadeva.

Nrsimha Caturdasi fejres i templet i København torsdag den 4. maj fra kl. 17 såvel som efterfølgende søndag den 7. maj kl. 15.