I november-december fejrede Londons Hare Krishna sit 50-års jubilæum med en af de største Hare Krishna-festivaler nogensinde i England. Festlighederne foregik over ni dage fra søndag den 24. november til den 2. december og centrerede sig omkring Deiteterne af Sri-Sri Radha-Londonisvara, som Srila Prabhupada installerede for 50 år siden i hjertet af London. I øvrigt de første store Radha-Krishna Deiteter noget sted i ISKCON.

Festivalen bød på exceptionelle forestillinger, udstillinger, kirtanaer, store harinama-optog, historiske beretninger fra ISKCON Londons første dage, læsninger og mest af alt overvældende darsanaer med Sri-Sri Radha-Londonisvara, der hver dag var udsmykket helt ud over det sædvanlige i Deres tempel i Soho Street, en centralt beliggende sidegade til Oxford Street.

Den første dags arrangement fandt sted i Londons Apollo Theatre med et publikum på 3.000, det største nogensinde til et Krishna-arrangement i London. Efterfølgende rykkede festivalen til Radha-Krishna templet i Soho Street. Her var der de næste otte dage daglige temaer omkring Hare Krishnas udvikling over 50 år i London. Arrangementerne foregik i selve templet såvel som på Londons gader med store harinamaer og et for vinteren usædsvanligt Rathayatra-optog. Alt blev modtaget godt af Londons borgere, og mange af dem sluttede sig til og deltog i Rathayatraen og harinamaerne.

Højdepunktet var den niende og sidste dag. Fantastiske kirtanaer blev afsluttet med en enorm abhiseka af Radha-Londonisvara – to tons kronblade af roser blev hældt over Deiteterne på alteret. Bagefter blev blomsterne kastet ud til templets hengivne, der smed blomster over hinanden, og til sidst blev blomsterne spredt ud i et langt spor på Oxford Street. Festlighederne fortsatte indtil midnat, hvor Deiteterne i Deres afsluttende darsana åbenbarede Sig i et overdådigt nyt sæt tøj.

Devaki Devi Dasi, der stod for organiseringen af alle festlighederne, bemærkede bagefter: ”Tak til alle de ældre hengivne, der gjorde denne guldjubilæumsuge til noget helt specielt. Vi er meget beærede over at have haft nogle af pionererne og Srila Prabhupadas disciple til stede. Tempelrummet var pakket hver dag – morgen, middag, eftermiddag og aften – og Londons ISKCON-samfund er meget taknemmelig og føler sig privilegeret over at høre så mange fortælle historierne om Hare Krishnas udvikling i London.

Hvad kan vi sige? For det første, når det kommer til selve arrangementerne, var det virkeligt inspirerende at se den ydmyge ånd af tjeneste fra så mange hengivne, der samarbejdede om alt dette. For det andet var det en mulighed for at opleve, hvor meget fremskridt bevægelsen har gjort i England over disse år. For det tredje vil disse begivenheder helt sikkert have en kraft til at skabe en endnu mere frugtbar fremtid. Efter 50 år er Krishna ikke længere fremmed for englænderne, og det politiske etablissement og ordensmagten løfter ikke længere øjenbrynene, når de ser os. Tværtimod. Der er selvfølgelig meget mere at gøre, men fundamentet er blevet lagt, hvilket vi skal være enormt taknemmelige for over for Sri-Sri Radha-Londonisvara, Londons virkelige Herskere.”

Læs eventuelt mere på https://iskconnews.org/the-glorious-50th-anniversary-of-sri-sri-radha-londonisvara,7223/.