Kalenderen for oktober 2014 har en del mærkedage og fremkomst- og bortgangsdage for tidligere acaryaer. Specielt er der fire begivenheder, der fejres med festivaler i vores templer. Herunder angives, hvad der sker i København på de pågældende dage. Med hensyn til programmerne i Århus bedes man gå ind på www.krishnahuset.dk, hvor der bliver lavet opslag, som dagene nærmer sig.

 

Karttika og Damodara

Den 8. oktober starter måneden Karttika, hvor vaisnavaer tilbeder Krishna i Hans form som Damodara i en måned frem. Damodara er Krishna som lille barn, hvor Moder Yasoda bandt Krishna til en træmorter, fordi Han stjal smør. Efterfølgende trak Krishna morteren efter Sig ud på gårdspladsen og ind imellem to store træer, som Han væltede, hvorved Kuveras to sønner blev befriet fra Narada Munis forbandelse, der havde tvunget dem til at stå som træer i flere hundrede år.

Hver morgen og aften synger hengivne sangen Damodarastaka og ofrer lys til et billede af Damodara sammen med Moder Yasoda. Blot ved at ofre et ghee-lys til Herren Damodara kan man udslette millioner af syndige reaktioner og blive kvalificeret til ren kærlighed til Gud. Det foregår i alle Hare Krishna-templer verden over inklusive templet i København.

Derudover har man mulighed for, hvis man bor i nærheden af København, at få afholdt en Damodara-ceremoni hjemme hos sig selv. Det er Jayanta Govinda Dasa, der kommer rundt sammen med andre hengivne for at give alle muligheden for at benytte sig af den lykkebringende Damodara-måned. Det eneste, man skal gøre, er at vælge en passende dag imellem den 18. oktober og 16. november og kontakte Jayanta Govinda Dasa (tlf. 5184 5382). Så kommer han alene eller sammen med andre og synger kirtana og laver arati hjemme hos dig for Herren Damodara. Du kan også invitere venner og familie til begivenheden, der varer en times tid. Hvis du undrer dig over, hvad det koster, er svaret, at det er gratis. Det er en tjeneste, som Jayanta Govinda har gjort i flere år med stor succes, så vil du også drage fordel af hans tilbud, er det bare at ringe til ham.

 

Diwali

Den 23. oktober fejres Diwali, som er den dag, da Herren Ramacandra vendte tilbage til Ayodhya sammen med Moder Sita, Laksmana og Hanuman efter 14 års eksil. Dagen er en af de største festdage i Indien og regnes af mange hinduer for starten på det nye år.

I Københavns tempel er der offentlig Diwali-fest fra kl. 17 med Rama-kirtana, foredrag om Herren Rama og festmiddag med prasada, der er blevet ofret til Rama.

 

Govardhana-puja

Dagen efter Diwali, fredag den 24. oktober, er der Govardhana-puja. Som barn overtalte Krishna Sin far, Nanda Maharaja, til at tilbede det lokale bjerg, Govardhana, i stedet for Kong Indra, himlens konge. Indra reagerede ved at oversvømme Vrindavana med voldsomme regnskyl, og Krishna reddede Sine hengivne og Vrindavanas indbyggere ved at løfte Govardhana og invitere alle ind i tørvejr under bjerget. Siden da har Krishnas hengivne fejret Govardhana-puja. Traditionelt hører vi historien om Govardhana, bygger et bjerg af f.eks. halava og danser rundt om dette bjerg til sang af Hare Krishna.

I København starter festen for Govardhana-puja kl. 17. Alle er velkomne.

 

Srila Prabhupadas bortgang

Mandag den 27.10 er det Srila Prabhupadas bortgangsdag. I år er det 37 år siden, at Srila Prabhupada gik bort i Vrindavana. I København markeres det i templet med festprogram for Srila Prabhupada fra kl. 17. Man er også velkommen til at komme før, for fra tidlig morgen op igennem hele dagen vil der blive talt og læst om Srila Prabhupada.

Der kan altid skrives og siges meget om Srila Prabhupada. I år har vi valgt i Nyt fra Hare Krishna at bringe en tale, som Radhanatha Swami gav om Srila Prabhupada på hans vyasapuja-dag i år den 18. august (se efterfølgende).