Billedet her er af Bhumi, en dejlig jerseyko, der tilhører Madhava Puri og Anaghastra i Harlöse, Skåne. Bhumi er en goraksya-ko, dvs. en beskyttet ko, der får lov til at leve hele sit liv, indtil hun dør naturligt, også når hun engang ikke længere kan give mælk. Hendes kalve vil også blive beskyttet på samme måde.

Cow2 (1 of 1)

Madhava Puri og Anaghastra bestemte sig sidste efterår for at få et par køer. Følgelig blev Bhumi og en anden ko indkøbt. Begge var svangre, og resultatet blev en kviekalv og to tyrekalve. Nu græsser alle fem på et par marker i Skåne.

Specielt Bhumi er meget begejstret for den kærlighed og omsorg, hun modtager, og kvitterer med omkring femten liter mælk om dagen. Det er selvfølgelig meget mere, end en enkelt familie kan bruge. Derfor har templet i København indgået et samarbejde med Bhumi og hendes beskyttere. De sidste par måneder er der blevet fragtet mælk over Sundet hver uge, så den mælk og de mælkesødsager, der er blevet ofret til Gaura-Nitai, er kommet fra hende.

Ikke nok med det. Faktisk er der mælk til ikke blot Gaura-Nitai og en stor del af templets behov, men også til salg. De af templets gæster, der gerne vil drikke førsteklasses mælk fra en beskyttet ko, og også er glade for, at mælken ikke er blevet mishandlet af homogenisering, afskumning, og hvad mælk ellers kan blive udsat for på et moderne mejeri, kan nu være så heldige at få mulighed for at købe en liter mælk fra Bhumi til 50 kr. for en liter.

”Men er 50 kr. for en liter mælk ikke en helt urimelig pris, som ingen vil betale?” spurgte vi Madhava Puri om sidste gang, da han kom med mælk i København.

”Nej, det er der skam en del, der godt kan se det fornuftige i,” svarede han. ”Og hvorfor ikke? Det er med til at støtte den kobeskyttelse, som Srila Prabhupada ønskede, at ISKCON skulle promovere over hele verden, og det er en rimelig og nødvendig pris, når en ko og dens kalve skal beskyttes hele livet. Førsteklasses goraksya-mælk er det værd. Rigtig mælk fra beskyttede køer er flydende religion. En sådan mælk gør ikke bare én religiøst anlagt, men opbygger også de finere hjernevæv, og man bliver sund og stærk af den. Hvis man virkelig forstår værdien af mælken, og hvordan man anvender den rigtigt, vil man overhovedet ikke synes, at det er for høj en pris.

Se bare, hvad nogle er villige til at betale for alkohol! Somme tider bruger folk flere hundrede kroner på en flaske spiritus – for noget, som man bliver dummere af og syg af! Hvorfor skulle det så være så umuligt at betale 50 kr. for en liter førsteklasses mælk fra køer, der beskyttes og passes med kærlighed? Problemet er blot, at vores værdier er blevet vendt op og ned. Mælk, der er sundt og gavnligt, må ikke koste noget, men decideret sundhedsskadelige ting er man villig til at betale i dyre domme for. Det vil jeg gerne være med til at ændre.”

Som sagt er der altså mulighed for at købe mælk i templet hver søndag, hvis man er heldig (hidtil har efterspørgslen oversteget udbuddet). Og har man lyst til at se en rigtig levende ko, må man også gerne besøge Madhava Puri og Anaghastra i Skåne. Kontakt Nyt fra Hare Krishna for nærmere oplysninger.

Bhumi 2