Den 1. marts er det Gaura Purnima, Sri Caitanya Mahaprabhus fremkomstdag, årets dag for alle Gaudiya-vaisnavaer. Sri Caitanya Mahaprabhu, der er Sri Krishna, Guddommens Højeste Personlighed Selv, nedsteg til denne jord og fødtes som søn af Moder Saci for 532 år siden i Sridhama Mayapur i Vestbengalen og spredte sammen med et utal af fortrolige hengivne, der nedsteg sammen med Ham fra Goloka Vrindavana, en aldrig før i denne verden set kærlighed til Krishna.

Prabhodananda Sarasvati skrev om Sri Caitanya Mahaprabhu:

”Hvem er denne guddommelige person, der lader det regne fra Sine øjenkroge, som funkler af nåde, med millioner af nektarhave af inderligt lyksalig, strålende og liflig ren kærlighed til Krishna? Hvem er denne person, hvis lyse form er så strålende som et gyldent ungt banantræ? Hvem er denne person, der pludseligt har gjort mit hjerte så glødende hengivent til Sine fødder?”

”Med en hudfarve så lys som smeltet guld og med en skikkelse, der er fyldt med den storartede og lyksalige nektar af ren transcendental kærlighed, har Guddommens Højeste Personlighed barmhjertigt åbenbaret Sig i byen Navadvipa. I Navadvipa afholder hvert hjem store festivaler til ære for Bhakti-devi, hengivenhedens gudinde. Navadvipa er mere betagende end Vaikuntha. Mit hjerte finder sin lykke i Navadvipas transcendentale bolig.”

”Jeg mediterer på Guddommens Højeste Personlighed, der er kendt under navnet Caitanya. Han bærer en blomsterkrans af damanaka-blomster i fuldt flor og glæder alle. Han nyder lege i en ensomt beliggende have og synger uafladeligt Krishnas hellige navne. Han er barmhjertighedens bopæl, og Hans lyse hudfarve er så strålende som guld.”

”Selv de største syndere, selv de laveste blandt mennesker, selv mennesker med den usleste karakter, selv de, der er fulde af syndige handlinger, selv hundeæderne, selv de, hvis hjerter er fyldt med syndige ønsker, selv de, der er født eller bor i syndige lande, og selv de, der er fordærvede igennem dårligt selskab, er alle blevet reddet af Gauras nåde. Lad mig søge tilflugt ved Herren Gaura.”

”Nu da Gaura er nedsteget til denne verden, oversvømmer bølgerne af Krishnas hellige navne denne planet, og syndige betingede sjæles hjerter, der var hårde som tordenkiler, er blevet bløde som smør. Lad mig søge tilflugt ved denne Gaura.”

”Nu da Herren Caitanya, hvis hjerte er fyldt med nåde, er nedsteget til denne verden, er levende væsener, der aldrig tidligere har praktiseret yoga, mediteret, reciteret mantraer, udført askese, fulgt forskellige vediske indskrænkninger, studeret Vedaerne, udført åndelige aktiviteter eller afholdt sig fra synder, blevet i stand til med lethed at plyndre den kostbareste juvel af alle livets mål.” (Citeret fra Caitanya-candramrta af Srila Prabhodananda Sarasvati)

Gaura Purnima bliver fejret over hele verden, ikke mindst i Sridhama Mayapur, der får besøg af millioner af vaisnavaer på denne tid af året. ISKCON’s store årlige festival er en af de ting, der foregår i Sridhama Mayapur.

I København er der Gaura Purnima-festival i templet torsdag den 1. marts. Programmet for dagen starter tidligt om morgenen med normalt tempelprogram. Kl. 15:00 starter festprogrammet med bl.a. abhiseka (badning af Sri-Sri Gaura-Nitai), foredrag, kirtana, bhajana mm. Der bliver serveret prasadam omkring kl. 20:00 efter Gaura-arati og Månens fremkomst.