Livet går videre for de hengivne, der er tilbage i det krigsramte Ukraine. Ud over at overleve og klare sig selv er mange hengivne involveret i at hjælpe de mange, der er ramt af krigen. Således har ISKCON nu Food for Life-programmer mange steder i landet for at give mad, håb og lys til deres landsmænd.

Et af de steder, hvor ISKCON har Food for Life, er Tjerkasy (eller Cherkassy), en by på knap 300.000 i det centrale Ukraine, hvor Hare Krishna har en gruppe på 80-90 hengivne. Heraf er der omkring 10 initierede hengivne. Det sidste halve år har Københavns tempel været hovedsponsor af Tjerkasys Food for Life-program, der hver dag uddeler 150-200 portioner Krishna-prasadam til især ukrainere fra andre steder i landet, der er ramt af krigen. Tjerkasy er nemlig hidtil sluppet forholdsvist uskadt i modsætning til mange andre steder i landet.

Bhakta Kostia Kozlov har boet i Københavns tempel i et halvt år

Forbindelsen mellem København og Tjerkasy er kommet i stand, fordi en af de flygtede ukrainske hengivne i Danmark er Kostia Kozlov, der er 32 år gammel og fra Tjerkasy. Han har boet i Københavns tempel siden den 6. april i år og aftalt med templet, at han kan arbejde og bo i templet gratis på betingelse af, at han sender et stort beløb til Food for Life i Tjerkasy hver måned.

Det er ikke første gang, Kostia er i Danmark. I 2014-16 arbejde han i halvandet i Vestjylland på en svinefarm. Det arbejde var forfærdeligt, for her oplevede han, hvordan grisene blev behandlet. Som resultat blev han vegetar, og i 2018 kom han i kontakt med Krishnas hengivne i Tjerkasy og selv en af dem.

Nu har han været i Danmark som flygtning i et halvt år og har fået arbejde som chauffør hos UPS. Her får han en løn, som han ikke kunne tjene i Ukraine, hvilket giver ham mulighed for både at sende penge til sine forældre og være hovedsponsor af Food for Life i Tjerkasy. Han vil gerne blive i Danmark, hvis han får mulighed for det, men samtidig er han enebarn og nødt til at støtte sine forældre.

Kostia fortæller, at med hensyn til Food for Life består det af seks hengivne, der står for at lave prasadam. Hovedpersonen er Dima Prabhu, og han har hjælp fra bl.a.Yoga-nrsimha og dennes hustru, Manarama Devi Dasi, der alle ses på billedet her. Menuen består kichari, dal og brød i form af boller plus halava, når det skal være lidt festligt.

Tjerkasys kommune stiller et køkken og nogle lokaler i en skole gratis til rådighed for de hengivne, der til gengæld laver prasadam og kører den ud til naboområder og flygtningecentre. Som man kan forestille sig, er det en kamp i det krigsramte Ukraine at gøre noget som helst, og de hengivne har ikke mange midler at arbejde med. De havde en bil, som kommunen havde givet dem, men den kører ikke længere, så nu får de andre hengivne til at køre prasadam ud eller ringer efter en taxa, imens de prøver at spare op til at købe en ny bil. Ved Krishnas nåde kan det hele stadig lade sig gøre på en eller en anden måde.

En af Tjerkasys Food for Life-hengivne

 

Før distributionen bliver al prasadam ofret til Giriraja, Herren Krishna i form af en Govardhana-sila.

 

Uddeling af prasadam i et flygtningecenter i Tjerkasy