Af Madhava Smullen
ISKCON’s Food for All, der drives af Parasurama Prabhu i London, har travlt i corona-tiden. Mange er pressede under samfundets nedlukning, og Food for All har forøget sin kapacitiet fra 2.200 til 4.100 tallerkner prasadam om dagen.
“Vi har kapacitet til 20.000 måltider, som vi forventer snart at komme op på,” fortæller Parasurama. “Hver dag bliver vi ringet op af grupper og lokalråd med lister over sultne mennesker.”
Den omfattende operation starter kl. 4.30 hver morgen. Køkkenchefen Sofia tænder for gasblussene, og Parasurama kører ud og henter friske forsyninger fra forskellige markeder. Food For Alls køkken ligger i Holborn, London i, hvad der kaldes Krishna’s Castle, der har forvandlet hele sin parkeringsplads til en stor fabrik med masseproduktion af prasadam.
”Vi har femten tons dal og tonsvis af ris på lager,” forklarer Parasurama. “Og hver dag donerer fødevarefirmaer og lukkede restauranter grønsager og paller med ingredienser som tofu og tomater på dåse.”
Klokken 6 ankommer 40 frivillige inklusive hengivne, unge kunstnere og arbejdsløse kokke for at lave ris, subji og pakoraer. Frivillige har allerede aftenen i forvejen skrællet og skåret 200 kg kartofler og 100 kg gulerødder, der kommer først i gryderne. Maden laves i flere store gryder inklusive den, som Parasurama kalder ”Vesten største”, som han købte i en fabrik i Agra tæt ved Taj Mahal. ”Fem af os kan sejle ned ad Themsen i den.”
Kl. 9 er det hele klart og ofret til Krishna. Den dampende varme prasadam deles op og køres ud i seks varevogne, der serverer maden på centrale steder i London. Derudover er der også unge frivillige, der kører rundt på cykler med anhængere og leverer mad til syge mennesker. I tilgift giver Food For All små kurve, som de kalder Bhakti Boxes, med ris, subji og pakoraer såvel som andre ting som frugt, ingefær og citroner til syge eller ældre hengivne.
Food for All regner ikke med at stoppe ved sit køkkens fulde kapacitet på 20.000 måltider. For øjeblikket er man i forhandling med det lokale byråd om tilladelse til en omfattende ekspansion til 100.000 måltider om dagen, hvis behovet skulle være der. I så fald vil hele operationen flytte til f.eks. Tottenham Hotspurs nu tomme stadium eller en tilsvarende plads.
Det specielle ved alt dette er ifølge Parasurama, at alle arbejder for Food For All uden betaling af nogen slags. ”Selv de frivillige ikke-hengivne kalder køkkenet for Krishna’s Castle, og de spørger mig hele tiden: ”Har du allerede ofret maden?” fortæller han. ”De kan virkelig lide ideen, og de beder ikke om noget. De elsker bare at gøre det. Så dette er virkelig bhakti.”
Kilde: ISKCON News, se https://iskconnews.org/food-for-all-uk-distributing-4100-meals-daily-expects-to-increase-to-20000,7325/.