I oktober 2013 fejres bl.a. følgende:

Ramacandra Vijayotsava

Mandag den 14.10

Ramacandra Vijayotsava er dagen, hvor Herren Rama sejrede over Ravana på Lanka og befriede Sita Devi fra dæmonens fangenskab.

 

Srila Madhvacarya

Fremkomstdag den 14.10

Madhvacarya er den vigtigste acarya (åndelige mester) i Brahma-sampradaya’en, den discipelrække, som vores Gaudiya-sampradaya nedstammer fra. Han fødtes i Udupi, Sydindien, tidligt i det 13. århundrede. Fem år gammel blev han indviet, og som 12-årig forlod han hjemmet og tog sannyasa.

Madhvacarya studerede Vedaerne fra Vedaernes forfatter, Vyasadeva, i Himalaya. I sin kommentar til Vedanta-sutra, Purnaprajna-bhasya, gendrev han den upersonalistiske mayavada-filosofi og fastslog, at det levende væsen, jivaen, altid er forskellig fra Guddommens Højeste Personlighed. Madhvacarya er meget berømt. Historien om hans liv kan læses i Madhva-vijaya af Narayanacarya.

 

Raghunatha Dasa Gosvami

Bortgangsdag den 15.10

Raghunatha Dasa Gosvami, en af de seks Gosvamier, er en af Herren Krishnas evige ledsagere, der deltog i Sri Caitanyas sankirtana-bevægelse for 500 år siden. I den åndelige verden er han gopien Rati-manjari.

Raghunatha Dasa var søn af en rig godsejer, men havde trods det ingen interesse i denne verden. Hans familie forsøgte at holde ham tilbage med tvang, men han undslap og flygtede til Jagannatha Puri, hvor han blev en af Caitanya Mahaprabhus personlige tjenere. Efter Herrens bortgang tog Raghunatha Dasa til Vrindavana for at være sammen med Rupa og Sanatana Gosvami. I mange år boede han ved den hellige sø Radha-kunda, hvor hans bhajana-kutir stadigvæk findes.

Raghunatha Dasa Gosvami tillod aldrig sin tunge sansenydelse, men spiste kun for at holde liv i kroppen. I mange år var hans eneste føde en smule kærnemælk hveranden dag. Dag og nat var han opslugt af Radha og Krishnas lilaer. Han bliver kaldt den store mystiker blandt Gosvamierne. Han var den vigtigste kilde til Krishnadasa Kavirajas Caitanya-caritamrta. Selv skrev han tre bøger: Stavavali, Mukta-carita og Dana Keli Cintamani.

 

Raghunatha Bhatta Gosvami

Bortgangsdag den 15.10

Raghunatha Bhatta Gosvami er også en af de seks Gosvamier fra Vrindavana og fødtes i 1505 i Østbengalen (Bangladesh). Hans fader var Tapana Misra. På Sin rejse til Vrindavana kom Caitanya Mahaprabhu gennem Varanasi, hvor Tapana Misra nu boede med sin familie, og spiste hver dag hos dem. Ved den lejlighed blev Raghunatha knyttet til Ham.

Nogle år senere sendte Raghunathas far ham til Puri for at være sammen med Caitanya Mahaprabhu, hvor han tilbragte otte måneder i Herrens tjeneste. Herefter vendte han hjem til sine aldrende forældre og tog sig af dem indtil deres bortgang. Derefter tog han tilbage til Puri og var igen i otte måneder i Herrens tjeneste, hvorefter Caitanya Mahaprabhu sendte ham til Vrindavana for at studere Srimad-Bhagavatam under Sanatana og Rupa Gosvami. Han blev i Vrindavana resten af livet.

Raghunatha Bhatta var livslang brahmacari. Han var kendt for sin melodiske oplæsning af Srimad-Bhagavatam, sin madlavning og sin kirtana. Han lyttede aldrig til verdslige emner eller kritik af hengivne. Han inspirerede til opførelsen af Radha-Govindaji-templet i Vrindavana. Raghunatha Bhatta gik bort i 1579. I den åndelige verden er han gopien Rasa Manjari eller Raga Manjari, en af Srimati Radharanis otte manjarier.

 

Krishnadasa Kaviraja Gosvami

Bortgangsdag den 15.10

Krishnadasa Kaviraja Gosvami er forfatter til Sri Caitanya Mahaprabhus kendteste biografi, Sri Caitanya-caritamrta. Srila Prabhupada oversatte og kommenterede Caitanya-caritamrta, imens hans åndelige mester, Bhaktisiddhanta Sarasvati, sagde, at der kommer en dag, hvor mennesker fra hele verden vil lære bengalsk for at læse Caitanya-caritamrta.

Krishnadasa Kaviraja Gosvami fødtes i 1496 i en lægefamilie i landsbyen Jhamatpur i Barddhaman-distriktet nær Naihati, Bengalen, men mødte aldrig Caitanya Mahaprabhu. Caitanya-caritamrta er således ikke hans øjenvidneskildring, men en videregivelse af det, han hørte fra andre hengivne. Ud over Caitanya-caritamrta skrev Krishnadasa Kaviraja Gosvami bøger som Sri Govinda-lilamrta og Krsna-karnamrta.

 

Sri Krishna Saradiya Rasayatra

Fredag den 18.10 

Efterårets første fuldmåne markerer fejringen af Sri Krishnas dans med gopierne. På denne dag klædes Deiteterne i Vrindavana i hvidt, og der opføres teaterstykker over Krishnas lilaer. På grund af den lykkebringende fuldmåne stiller Vrindavanas indbyggere khir (sødris) ud under fuldmånen hele natten for at forvandle khir’en til udødelighedsnektar.

 

Murari Gupta

Bortgangsdag den 18.10

Murari Gupta var en livslang ledsager af Herren Caitanya. Han tjente Herren i alle Hans aktiviteter i Navadvipa. Af profession var han læge og kendt for at helbrede sine patienter for ikke kun deres fysiske skavanker, men også deres sjælelige sygdomme. Han var en inkarnation af Hanuman, Herren Ramacandras evige tjener.

 

Narottama Dasa Thakura

Bortgangsdag den 23.10

Narottama Dasa Thakura er en af de store acaryaer i generationen efter Caitanya Mahaprabhu. Han fødtes i Bengalen som søn af Kong Krishnanda og hans hustru Sri Narayani Devi. Selv om han var et vidunderbarn, der blot ved at høre ting én gang kunne huske dem udenad, indså han tidligt, hvor værdiløs enhver viden uden forbindelse til Krishna-bevidsthed er. En nat flygtede han derfor og vandrede hele vejen til Mathura og Vrindavana. Her søgte han tilflugt hos Jiva Gosvami, på hvis forslag han blev initieret af Lokanatha Gosvami som dennes eneste discipel. Han studerede sammen med Srinivasa Acarya og Syamananda Prabhu under Jiva Gosvami.

Senere i livet slog Narottama sig ned i sin fødeby Kheturi Gram, som var hans hovedsæde i mange år. Under Narottamas indflydelse blev sankirtana-bevægelsen spredt over hele Bengalen. Han arrangerede den første Gaura-purnima-festival (Herren Caitanya Mahaprabhus fødselsdagsfestival) i Kheturi Gram med deltagelse af alle tidens store hengivne. Historikere anser denne festival for at være en af de mest markante begivenheder i Gaudiya-vaisnava-traditionen i tiden efter Caitanya.

Narottama Dasa Thakura skrev utallige sange, hvoraf mange fortsat synges. Særlig kendt er Prarthana, en samling på 33 bengalske sange.

 

Bahulastami – Radha Kundas fremkomstdag

Søndag den 27.10

På den ottende dag i den aftagende måne i måneden Damodara fejres fremkomsten af Radha Kunda, Srimati Radharanis sø i Vrindavana. Tusinder af mennesker bader i Radha Kunda på den dag. Radha Kunda åbenbarede sig ved midnat, så folk tager til Radha Kunda og ofrer prasadam, blomsterkranse og græskar i vandet, hvorefter de ved midnat først bader i Radha Kunda og derefter i Krishnas sø, Syama Kunda.

 

Virabhadra Gosvami

Fremkomstdag den 28.10

Virabhadra Gosvami var Herren Nityanandas søn, som Han fik med sin anden hustru, Vasudha Devi. Han var discipel af Sri Jahnava Devi, Nityanandas første hustru, og anses for at være en inkarnation af Ksirodakasayi Visnu.