I marts 2014 fejres bl.a. følgende:

Srila Jagannatha Dasa Babaji
Bortgang søndag den 2.3

Jagannatha Dasa Babaji var Srila Bhaktivinoda Thakuras åndelige mester (siksa-guru). Han fødtes omkring 1750 i en meget aristokratisk familie i Mayamansingh-distriktet, der nu ligger i Bangladesh, og levede i 144 år. Han var discipel af Madhusudana Dasa Babaji, en discipel af Uddhava Dasa, som var discipel af Baladeva Vidyabhusana.

Der vides ikke meget om Jagannatha Dasa Babajis tidlige liv. Han opholdt sig i Vrindavana i mange år, hvor han blev berømt blandt de hengivne som en fuldkommen Krishna-bhakta.

I 1880 besøgte Bhaktivinoda Thakura Vrindavana, hvor han mødte ham for første gang og modtog mange instruktioner fra ham. Et stykke tid senere rejste Jagannatha Dasa Babaji til Bengalen, hvorefter Bhaktivinoda Thakura jævnligt blev instrueret af ham.

I 1893 bekræftede Jagannatha Dasa Babaji, at Bhaktivinoda Thakura faktisk havde opdaget Caitanya Mahaprabhus fødested (yogapith) i Mayapur. Han kunne ikke gå, men blev båret i en kurv på hovedet af sin tjener Bihari. Da han kom til Caitanyas fødested, løftede han øjenlågene op med sine fingre (hans øjenlåg var så slappe, at de forhindrede ham i at se) og sprang med det samme op af kurven og begyndte at danse i jubel og råbe ”Haribol!” og ”Gauranga!”.

 

Rasikananda Prabhu
Bortgang søndag den 2.3

Se november 2013.

 

Purusottama Dasa Thakura
Fremkomst tirsdag den 4.2

Purusottama Dasa Thakura var en stor hengiven af Herren Nityananda. I Goloka Vrindavana tjener Purusottama Dasa Thakura Herren Balarama som en kohyrdedreng. (Se Sri Caitanya-caritamrta, Adi-lila 11.38-40.)

 

Srila Madhavendra Puri
Bortgang torsdag den 13.3

Madhavendra Puri var åndelig mester for Isvara Puri, Caitanya Mahaprabhus åndelige mester. Han var også åndelig mester for mange andre store hengivne som Advaita Acarya, Nityananda Prabhu, Paramananda Puri osv. Han var den første i Brahma-Madhva-sampradayaen, der udviste ekstatisk kærlighed til Krishna i adskillelse og siges derfor at være frøet, der senere spirede og blev til træet Caitanya Mahaprabhu. Et helt kapitel i Sri Caitanya-caritamrta (Madhya-lila 4) handler om Madhavendra Puris hengivne tjeneste.

 

Sri Caitanya Mahaprabhu
Fremkomst søndag den 16.3

Caitanya Mahaprabhu er Krishna Selv, der inkarnerede Sig for 500 år siden som en stor hengiven af Krishna for at opleve den lykke, som Hans største hengivne, Srimati Radharani, oplever i adskillelse fra Ham. Samtidig eksemplificerede Han en hengivens liv og spredte hengiven tjeneste, bhakti, til Sig Selv. Han udbredte sankirtana-bevægelsen, sangen af Krishnas hellige navn, Hare Krishna, over hele Indien og startede det, der er kendt som Gaudiya-vaisnava-traditionen.

På side 8 bringer vi en længere biografi over Sri Caitanya Mahaprabhu.

 

Jagannatha Misras festival
Mandag den 17.3

Dagen efter Caitanya Mahaprabhus fødsel afholder hans far, Jagannatha Misra, en stor festival.

 

Srivasa Pandita
Fremkomst mandag den 24.3

Se april 2013.

 

Govinda Ghosh
Bortgang fredag den 28.3

Govinda Ghosh, en nær ledsager af Herren Caitanya, var kendt for sine melodiske kirtanaer under den årlige Ratha-yatra-festival i Jagannatha Puri. Herren Caitanya begyndte med det samme at danse, når Govinda Ghosh sang. Govinda Ghosh og hans brødre Vasudeva og Madhava er evige ledsagere af Herren Caitanya og Nityananda Prabhu (se Sri Caitanya-caritamrta, Adi-lila 10.115, 11.14-15 og 11.88).