KRISHNA-BEVIDST HJEMME HOS SIG SELV, 12

Af Lalitanatha Dasa

Festivaler og andre særlige dage er vigtige i et Krishna-bevidst liv. Man bør fejre eller markere dem på en eller anden måde. Det bedste er at holde dem sammen med andre hengivne eller deltage i de store tempelfestivaler.

Det giver mulighed for at opleve sig selv som en del af traditionen og være sammen med mange hengivne på én gang. Men kan man ikke det, er det også dejligt selv at fejre dem.

Blandt vigtige festivaldage kan nævnes:

Krishna-janmasthami: Krishnas fremkomstdag. Årets største festival. Man læser om Krishna og taler om Ham, synger, danser, laver teater og meget andet. Man faster til midnat og indtager derefter et festmåltid til Sri Krishnas ære. I Indien er det en festdag for alle. Selv muslimer fejrer ofte Krishnas fødselsdag, som falder på den ottende dag efter fuldmåne i måneden Bhadra (august/september).

Srila Prabhupadas fremkomstdag: Den ligger på dagen efter Krishna-janmastami og kaldes også vyasa-puja. Srila Prabhupada tilbedes som repræsentant for Srila Vyasadeva, der nedskrev Vedaerne. En meget stor dag for alle ISKCON’s hengivne. Man mødes midt på dagen til en stor højtidelighed, hvor man forherliger Srila Prabhupada og ærer ham med forskellige ceremonier. Om eftermiddagen serveres der en stor prasadam-middag.

Gaura Purnima: Caitanya Mahaprabhus fremkomstdag. Årets næststørste festival. Stor glædesfestival med kirtana, bhajana, oplæsning, tilberedning af store mængder prasadam mm. Man faster, indtil Månen står op om aftenen. Dagen falder på fuldmånedagen i måneden Phalguna (februar-marts).

Nrsimha-caturdasi: Nrsimhadevas fremkomst fra en søjle i Hiranyakasipus palads. Falder 14 dage efter nymåne i måneden Vaisakha (april/maj). Faste indtil tusmørke.

Nityananda-trayodasi: Nityanandas fremkomstdag. Ingen faste, da man allerede fastede dagen i forvejen for Varaha. For danske hengivne er det en ekstra speciel dag, da de første danske Deiteter af Gaura-Nitai, der står i templet i Vanløse, blev indviet på denne dag. Dagen er trettende dag efter nymåne i måneden Magha (januar/februar).

Radhasthami: Srimati Radharanis fremkomstdag. Faste indtil middag. En meget smuk dag, der kommer på den ottende dag efter nymåne i Bhadra (september), to uger efter Krishna-janmasthami.

Srila Prabhupadas bortgangsdag: Også en stor dag for alle ISKCON’s hengivne, om end mere indadvendt. Man faster indtil middag og mindes Srila Prabhupada på forskellige måder. Dagen falder som regel i måneden Kartika (oktober/november).

Andre store dage er Rama-navami, Ramacandras fremkomstdag; Advaita Acaryas fremkomstdag; Balaramas fremkomstdag; Vamanadeva og Varahadevas fremkomstdage; og fremkomst- og bortgangsdage for tidligere åndelige mestre som Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati, Gaura-kisora Dasa Babaji og Bhaktivinoda Thakura. På disse dage faster man indtil middag. Andre store hengivne mindes man også ved at huske på dem og læse og tale om dem.

Der er ligeledes Diwali, Govardhana-puja, Ratha-yatra, Jhulana-yatra og endnu flere. I virkeligheden er hver dag en festdag i Krishna-bevidsthed.

En særlig mærkedag, der falder hver 14. dag, er ekadasi. Ekadasi betyder elleve og refererer her til den ellevte dag efter både fuldmåne og nymåne. På den dag faster hengivne traditionelt fra alle korn- og bønneprodukter. Man spiser altså intet, der er lavet af korn (inklusive ris, hvede, byg, rug, majs og havre) eller bælgfrugter (inklusive ærter og alle former for bønner og linser). Man prøver også at chante og læse mere, end man plejer. Vil man gerne faste helt, er det en god dag at gøre det på. Under alle omstændigheder opfordres man til mindst at faste fra korn og bælgfrugter.

Datoerne på disse dage varierer fra år til år, fordi vi følger en vedisk månekalender. Abonnerer man på Nyt fra Hare Krishna, kan man på bagsiden læse en måned frem i tiden, hvilke dage falder hvornår.