Af Mina Sharma, leder af ISKCON Communications UK

Omkring 60 hengivne fra hele Europa og USA mødtes i Ny Vrajamandala i Spanien for at deltage i den Europæiske Kommunikationskonference fra den 27. – 30. maj [inklusive Gaura-Nitai og Lalitanatha Dasa fra Danmark].

Den første dag på konferencen fokuserede på ISKCON og miljøet, hvor forskellige hengivne gav nogle spændende præsentationer. Saunaka Rsi Dasa, lederen af Oxford Centre for Hindu Studies, talte om det vediske perspektiv på miljøet, hvor han diskuterede de vediske begreber rta (kosmisk orden) og rtu (kredsløb), og hvordan disse er iboende i naturen. Vi som materielle væsener udgør en lille del af systemet, men vores bidrag er naturligt tjeneste og ikke ledelse eller nydelse. Han beskrev også vigtigheden af Moder Bhumi, Jorden, der er Herren Visnus hustru, som alle kom til hjælp, da hun henvendte sig til Brahma. Saunaka Rsi: ”Vi er ikke forskellige fra naturen. Vi kan ikke skade naturen uden at skade os selv.”

Lederen af Utah State University Religious Studies, Radhika Raman Dasa, talte dernæst om Gaudiya-vaisnavisme og miljøet og diskuterede, hvordan ideen om at drage omsorg for miljøet er rodfæstet i de vediske tekster, f.eks. da Krishna neutraliserede slangen Kaliya, fordi han havde forgiftet Yamuna-floden og hindret tilbedelsen af Govardhana. Efterfølgende talte Krishna Ksetra Swami om vigtigheden af kobeskyttelse.

Gopal Lila Dasa havde lavet en tankevækkende video om Bhumi Projektet, en miljøorganisation, som han leder. Dette førte til en diskussion af, hvordan forskellige templer i Europa og USA er gået over til miljømæssigt bæredygtige praksisser, hvor der blev givet eksempler på gode og dårlige måder at fungere og gøre tingene på.

Dagen sluttede med en praktisk og dynamisk workshop med den prisbelønnede filmproducent Krishna Lila Dasi om, hvordan man laver kommunikationsvideoer, der gør indtryk.

Dag 2

Den anden dag begyndte med en meget relevant og lige-på-og-hård tale af Willy Fautre fra Human Rights Without Frontiers (HRWF), en international menneskerettighedsorganisation med basis i Bruxelles. Dette førte til diskussion af forskellige tilfælde med overtrædelse af menneskerettigheder på grund af religiøs tro, og hvordan HRWF har hjulpet i disse tilfælde. Det var også en spændende mulighed for at lære om vigtigheden af kommunikationsarbejde og lobbying for at skabe opmærksomhed om disse spørgsmål og hjælpe til at løse dem.

Dernæst var der en oplivende diskussion, hvor ISKCON-ledere fra hele Europa og USA delte deres erfaringer med at anvende juridiske procedurer, involvere sig med politikere og eksempler på, hvor dette lykkedes. Anuttama Dasa fra Washington DC, ISKCON’s minister for kommunikation, betonede vigtigheden af at holde fast i følgende, når man har med politikere at gøre: ”Hvad er vores vision? Hvad er vores mål?”, imens Gauri Dasa fra England berettede, hvordan han personligt havde gjort fremskridt som ny tempelpræsident på Bhaktivedanta Manor ved at ”forbinde sig med netværk af indflydelse og have et formål og bare blive ved med at dukke op.”

Efter frokost deltog de hengivne i en workshop, hvis formål var at lave en brochure med retningslinier, der kan hjælpe ISKCON-templer til at bygge relationer til nationale og lokale politikere og skabe gode venner og kontakter i disse kredse.

Som del af et inspirerende indslag med rapporter fra forskellige lande præsenterede lederen af ISKCON Englands kommunikationsafdeling, Mina Sharma, forskellige planer for ISKCON’s 50 års jubilæum i England, bl.a. med en videopræsentation og en skitse over planlagte begivenheder, mediedækning og inspiration under mottoet ”Vær pioner og gør noget ud over det sædvanlige.”

Krishna Lila Dasi viste herefter et afsnit fra sin film The Stolen River, der fortæller, hvordan den hellige flod Yamuna officielt er blevet klassificeret som død i Vrindavana med ødelæggende virkninger, fordi hendes vand bliver afledt til at dyrke ris til eksport i et stort område længere oppe ad floden. Krishna Lila opfordrede alle hengivne til at sprede budskabet og boykotte basmati-ris fra Indien, fordi det sandsynligvis er fra området, der stjæler Yamunas vand og dræber hende.

Til sidst fortalte Trilokatma Dasa om nøglebegivenheder i Tjekkiet såvel som om nogle spændende udviklinger i Albanien, hvor landets første ISKCON-center netop er blevet registreret.