OPSÆTNING AF DIT ALTER

Af Madhyama Devi Dasi – Oversat af Jesper Frydenlund

En kort gennemgang af, hvordan man opsætter et alter hjemme hos sig selv. Bragt første gang i Back to Godhead 18-04-1983.

Når du sætter dit alter op, inviterer du Herren Krishna og Hans rene hengivne ind i dit hjem. Hvis du husker på, at de er de mest ærede gæster, du nogensinde vil have på besøg, vil reglerne for Deitetstilbedelse være nemme at forstå og anvende.

Hvor skal du sætte alteret op? Jamen, hvordan vil du placere en gæst? Et ideelt sted vil være rent og godt oplyst og frit for huslige forstyrrelser. Din gæst skal selvfølgelig tilbydes en behagelig stol, men for det billede, du skal tilbede, er en væghylde, en kaminhylde, et hjørnebord eller den øverste hylde i en bogreol fint. Du ville ikke placere en gæst i dit hjem og derefter ignorere ham. Du ville derfor også sørge for, at du selv har et sted at sidde, hvor du komfortabelt kunne møde ham og nyde hans selskab. Så sørg for ikke at gøre dit alter utilgængeligt.

Hvad skal du bruge til et alter? Det essentielle er som følger:

Et billede af den åndelige mester og Srila Prabhupada plus eventuelt 3-4 af de forudgående åndelige mestre

Et billede af Herren Caitanya og Hans ledsagere

Et billede af Sri-Sri Radha-Krishna

Du skal også have et alterklæde og så mange elementer at tilbyde, som du kan skaffe. Disse omfatter vandkopper (en for hvert billede), stearinlys og lysestager, en særlig tallerken til at ofre mad på, en lille klokke, røgelse og en røgelsesholder og friske blomster, som du kan ofre i vaser eller blot ved fødderne af den person, de bliver ofret til. Lad os forklare punkterne et for et. Den første person, vi tilbeder på et hjemmealter, er den åndelige mester. Den åndelige mester er ikke Gud. Kun Gud er Gud. Men fordi den åndelige mester er Guds tjener, fortjener han den samme respekt og ære som den, der gives til Gud. Han forbinder disciplen med Gud og forklarer processen til ham gennem bhakti-yoga.

Der er to slags guruer: den instruerende guru og den initierende guru. Alle i Vesten, der går i gang med bhakti-yoga, står i enorm gæld til Sri Srimad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada. Før Srila Prabhupada kom til Vesten, vidste ingen her noget om udøvelsen af ren hengiven tjeneste til Herren Krishna. Derfor bør alle, der har lært om processen gennem hans bøger, hans Back To Godhead magasin, hans optagelser eller hans Hare Krishna-bevægelse give respekt til Srila Prabhupada. Som grundlægger og åndelig leder for ISKCON er han den instruerende guru for os alle.

Som du gør fremskridt i bhakti-yoga, vil du i sidste ende ønske at acceptere initiering. Srila Prabhupada sørgede også for dette, før han forlod denne verden i 1977. Han satte tingene op på en sådan måde, at ældre hengivne ville fortsætte arbejdet ved at initiere deres egne disciple i overensstemmelse med hans retningslinjer. Når man accepterer initiering, vil man også tilbede et billede af sin egen initierende guru sammen med Srila Prabhupada.

Et andet billede, der bør være på dit alter, er et billede af Herren Caitanya og hans fire ledsagere, der til sammen kaldes Panca-Tattva. Sri Caitanya Mahaprabhu er Guds inkarnation i denne tidsalder. Han er Krishna Selv, der er nedkommet i form af Sin egen hengivne for at lære folk at overgive sig til Ham, i særdeleshed ved at synge Hans hellige navne og udføre andre aktiviteter i bhakti-yoga. Sri Caitanya Mahaprabhu er den mest barmhjertige inkarnation. Hans barmhjertighed er så stor, at selv om vi fornærmer Ham i vores tilbedelse (ved at gøre tingene forkert eller ved ikke at gøre alt, hvad vi burde), ignorerer Han vores forseelser. 

Og selvfølgelig skal dit alter have et billede af Guddommens Højeste Personlighed, Sri Krishna, med Hans evige gemalinde, Srimati Radharani. Srimati Radharani er Sri Krishnas indre kraft. Hun er personificeringen af hengiven tjeneste, og hengivne søger altid ly hos Hende for at lære at tjene Krishna.

Nu hvor du har stedet og billederne, skal du opsætte billederne pænt på klædet, og du kan begynde din tilbedelse. Den enkleste tilbedelse, du kan tilbyde, er at synge Herrens hellige navne foran dit alter. Faktisk er denne sang af Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare noget, du bør gøre sammen enhver form for tilbedelse. At synge Herrens hellige navne er fundamentet for alle andre metoder inden for bhakti-yoga, og det er det offer, der er beregnet til denne tidsalder.

Ud over at synge og recitere Hare Krishna kan du ofre de andre elementer dagligt. Hver morgen skal du omhyggeligt rengøre alteret. Renlighed er afgørende i Deitetstilbedelse. Du ville ikke forsømme at rengøre et værelse til en vigtig gæst i dit hus, vel? Skyl kopperne og hæld frisk vand i dem dagligt. Placer dem tæt på billederne. Du bør fjerne blomsterne, så snart de er visne, hvis de er i vaser, eller dagligt, hvis du har ofret dem ved at placere dem for foden af billederne. Du kan ofre frisk røgelse mindst en gang om dagen, og du kan have stearinlysene tændte, når du synger foran dit alter.

Krishna forklarer i Bhagavad-gita, at selv om Han ikke har brug for noget, accepterer Han ofringer af frugt, blomster eller vand forudsat, at disse ofringer sker med kærlighed. Hvis du ønsker det, kan du tilbyde Krishna frugt (eller andre fødevarer, der ikke indeholder kød, fisk eller æg) ved at placere en god portion på en særlig tallerken, der kun bør anvendes til dette formål. Sæt tallerkenen på dit alter foran billederne, bøj dig for Herren og bed Ham ydmygt acceptere din ofring. Ring med den lille alterklokke, mens du tilbyder dine bønner, så andre i dit hjem vil vide, at du er i gang med en ofring og ikke skal forstyrres. Alt, hvad der tilbydes på dit alter, bliver prasadam, Herrens nåde. Blomsterne, røgelsen, vandet og maden – alt, hvad du ofrer til Herren – bliver åndeliggjort. Herren indgår i ofringerne, og resterne af sådanne ofre er Herren Selv. Derfor bør du ikke blot respektere det, du har tilbudt Ham meget dybt, men du bør også distribuere det til andre. Denne uddeling af prasadam, Herrens barmhjertighed, er en væsentlig del af Deitetstilbedelse.

Vi har kun knapt berørt overfladen af Deitetstilbedelse i denne artikel (hvis du er interesseret i den mere omfattende Deitetstilbedelse, der foregår i Hare Krishna-templerne, kan du besøge templet og tale med overpræsten – pujarien). Prøv de ting, der bliver foreslået i artiklen. Det er faktisk meget enkelt. Hvis du forsøger at elske Gud, vil du gradvist blive vækket til en erkendelse af, hvor meget Han elsker dig. Det er essensen af bhakti-yoga.