– Af Madhavananda og Radha Madhava Dasa –

Hver dag synger ISKCON-hengivne over hele verden sangen Jaya Radha-Madhava som introduktion til forelæsningen over Srimad-Bhagavatam. Sangen bliver også sunget i de fleste Gaudiyamath-templer, generelt på tidspunktet for Raja-bhoga-arati. Hans Guddommelige Nåde A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Prabhupada holdt i særdeleshed af denne sang, der udtrykker Vrindavanas inderlige ånd af tilbedelse. Men hvor mange kender til Deiteterne af Radha-Madhava, som Srila Bhaktivinoda Thakura skrev denne smukke sang til?

I de sidste 14 år har Sri-Sri Radha-Madhava, Srila Bhaktivinoda Thakuras oprindelige familie-Deiteter, opholdt Sig i måneden Karttika på Radha-Syamasundaras alter i ISKCON’s Krishna-Balarama-tempel i Vrindavana. De er der igen i år, og hundredvis af hengivne trænges dagligt omkring alteret for at give Dem blomsterkranse og få en audiens på nært hold af Sri-Sri Radha-Madhava.

Resten af tiden bor Sri-Sri Radha-Madhava i Choti, en smuk landsby i det landlige Orissa, hvor De blev tjent i hjemmet hos Srila Bhaktivinoda Thakura, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada og deres familiemedlemmer. For 500 år siden blev De tilbedt af Sri Krishnananda Datta, en af Herren Nityanandas disciple, der reciterede 300.000 hellige navne dagligt, og derefter blev Deres seva videregivet ned igennem familien. I sin selvbiografi skrev Srila Bhaktivinoda Thakura: “I Choti Mangalpur har vi seks eller syv stråtækte huse. Thakura Radha-Madhava og Jagannatha blev tilbedt i et af disse huse.”

Som beskrevet i detaljer i Back to Godhead (maj/juni 2001) troede de lokale, at Sri-Sri Radha-Madhava var forsvundet og bortkommet. Men efter tyve års omhyggelig efterforskning blev De genopdaget i 2000 af Dr. Fakir Mohan Das, en vaisnava-forsker og pensioneret professor fra universitetet i Utkal. Deres land i Choti står stadigvæk registreret i navn af Bimal Prasad Dutta (Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupadas borgerlige navn). Mange hengivne ved ikke, at Choti er fødested for to af vores store forudgående acaryaer, Srila Thakura Bhaktivinoda og Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura Prabhupada.

For nærværende forestås Sri-Sri Radha-Madhavas tilbedelse af en fond, der ledes af HH Indradyumna Maharaja. Sri-Sri Radha-Madhava giver darsana i Krishna-Balarama-templet indtil Rasa Purnima den 6. november.

 

For mere information, se:

http://www.chhotiradhamadhava.com/web/

http://www.dandavats.com/?p=13735