– Af Madhava Smullen –

Bhaktivedanta Forskningscenter (The Bhaktivedanta Research Centre, BRC) i Kolkata (Calcutta), Indien, har tilføjet nogle nye skatte til sit allerede store bibliotek på 16.000 værker, der inkluderer alle de betydelige Puranaer og Vedaer og mange vigtige og sjældne værker af vaisnavaacaryaerne.

Blandt de nylige erhvervelser er syv håndskrevne manuskripter, der er blevet skænket af Sri Sanjay Gosvami fra Vrindavana, en 14. generations efterkommer fra Caitanya Mahaprabhus fortrolige ledsager Advaita Acarya. De inkluderer kopier af Jayadevas Gita Govinda, Raghunatha Dasa Gosvamis Mukta Carita og Gopala Gurus Bhajana Paddhati plus en komplet kopi af Caitanya-caritamrita fra 1760.

Sanjay Gosvamis familie står for øjeblikket for varetægten af Advaita Acaryas personlige Deiteter i Sri-Sri Radha-Madana Gopala-templet nær Loi Bazaar i Vrindavana.

Også for nyligt inviterede Sri Svarupa Mitra fra familien Sura Mitra, en af Kolkatas ældste aristokratiske slægter, forskningsholdet fra BRC til at komme og skanne hans samling af over 70 værdifulde vaisnava-manuskripter til BRC’s digitale bibliotek med lovning om adgang til et andet privat bibliotek i nær fremtid.

Manuskripterne inkluderer Rupa Gosvamis Lalita Madhava og Uddhava Sandesa, Sanatana Gosvamis Danakeli Kaumudi, Gopala Bhatta Gosvamis Hari-Bhakti Vilasa, Ramayana, Mahabharata og mange flere.

En af Svarupa Mitras forfædre, Raja Pitambar Mitra, flyttede til Kolkata fra Ayodhya for over 250 år siden, og familien tilbeder stadigvæk deres ishta-deva (personlige Deiteter), Sri-Sri Revati-Balarama, i deres tempel i Beliaghat i Kolkata.

“Vi var naturligvis henrykte over at få manuskripterne,” bemærker den ene af BRC’s to ledere, Hari Sauri Dasa. “Der er mange familier, der ligger inde med originale og meget gamle manuskripter, men ikke ved, hvad de skal stille op med dem. Sura Mitra- og Sanjay Gosvami-familierne er to sådanne vaisnava-familier, der forstår værdien af deres arv og nu vender sig til BRC for at få hjælp til at bevare den.”

Han tilføjer: “Det er måske bemærkelsesværdigt, at disse to familier henvendte sig til os efter at have hørt om det arbejde, vi gør. Der var ingen anmodninger fra vores side, hvilket betyder, at BRC’s omdømme vokser. Ordet spreder sig, og vi håber, at mange flere private samlinger vil blive gjort tilgængelige for os i fremtiden.”

Nu i sit femte år har BRC set sin stab vokse til det dobbelte og har for nylig fået udvidet sine faciliteter med velbelyste studiesektioner til glæde for besøgende forskere og hengivne, et område med begrænset adgang til opbevaring under lås og slå af sjældne manuskripter og et førsteklasses klimaanlæg, der skal sikre den ideelle temperatur døgnet rundt for at forlænge manuskripternes liv.

Takket være en stor gave fra Raghunatha Priya Dasa fra Slovakiet vil man også snart have en lasergraveringsmaskine, der kan genskabe det nøjagtige billede af håndskriften fra gamle manuskripter og brænde det i en professionel kvalitetsaluminium, der kan bevare teksterne i tusinder af år.

BRC er også netop begyndt at renovere to nyligt anskafne lejligheder på stueplanen i sin bygning til sit oversættelses- og udgivelsesdepartement, der vil gøre bøger og manuskripter på sanskrit tilgængelige på engelsk for første gang nogensinde.

Departementets første udgivelse vil blive Sri Saraswati Jai Sri, en tobinds samling af foredag og dagbogsnotater fra Srila Prabhupadas guru, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura. Det første bind blev udgivet i 1934 på bengalsk, imens det andet bind – en serie interviews på bengalsk med Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura, hvor han genkalder sig sit tidlige liv, indtil han blev atten – aldrig før har været udgivet på noget sprog.

Hengivne over hele verden venter spændt på udgivelsen af Sri Saraswati Jai Sri såvel som på de andre sjældne vaisnava-værker, som BRC vil gøre tilgængelige i fremtiden.

Ønsker man at donere til BRC’s nye oversættelses- og udgivelsesarbejde, kan man kontakte Hari Sauri Dasa på harisauri@gmail.com.

 

Fra ISKCON News den 14. november 2014, se http://iskconnews.org/bhaktivedanta-research-centre-acquires-manuscripts-from-advaita-acharyas-line,4690/