I forbindelse med pinse-sangaen ved Kvie Sø tog nogle af deltagerne på en ekskursion til Jes Hjort-Malmberg og hans Økotopen, et økologisk minilandbrug imellem Esbjerg og Ribe. Her lever Jes af at dyrke økologiske grønsager til videresalg på kun 800 kvm og har tilmed en medarbejder ansat på halv tid.

Nogle af de involverede i ISKCON Danmarks Nr. Vedby-projekt på Falster var blevet inspireret af Jes og Økotopen og tænkte, at der måske var noget at lære. Derfor troppede 20 hengivne op og fik et par timers rundvisning og fortælling af Jes, der ikke kun har grønne fingre, men også er godt skåret for tungen.

På billedet viser Jes sin maskinpark, der består af nogle simple, men sindrige håndredskaber plus selvfølgelig almindelige haveredskaber. Han fortalte om sin ide med ikke at bruge avanceret teknologi og maskiner, der kræver store investeringer og konstante reparationer, men holde sig til gammeldags teknikker og intensiv dyrkning på små arealer. Han har specialiseret sig i salatgrønsager og andre ting, der vokser hurtigt, til et lokalt marked, og tilsyneladende går det godt for ham.

Jes Hjort-Malmberg har en Youtube-kanal, hvor han hver uge fortæller om sit projekt. Har man lyst, er det bare med at følge med (søg efter Økotopen og Jes Hjort-Malmberg). For alle selvforsyningsentusiaster er der meget at lære her.