Af SB Kesava Swami (Oversat af Jesper Frydenlund)
Som det er nu, består min samlede teknologiske beholdning af et mosefund af en Nokia-telefon, en Dell Inspiron bærbar computer og en 2 GB I-river MP3-afspiller. Jeg er fast besluttet på at begrænse det til dét, men det bliver stadigt sværere.
Verden bevæger sig i rasende fart, og vi ender med at halse efter i forsøget på at følge med. To huse, to biler, to fjernsyn, to telefoner … det hele virker for meget! Luksusvarer er blevet nødvendigheder, uden hvilke vi simpelthen ikke kan fungere. Moderne spiritualister, ser det ud til, står over for en ganske særlig udfordring: kunsten at leve handler ikke længere om, hvor stort vi kan gøre det, men snarere om, hvor småt det kan være! Nogle siger, at vi bare skal omfavne teknologien og implementere den i vores spiritualitet. De siger, at i stedet for at kæmpe imod den digitale strøm, hvorfor så ikke bare dirigere den i en positiv retning? Når alt kommer til alt, er det så ikke praktisk og smart at følge med tiden?
Det lyder godt, men vær forsigtig, så vi ikke mister grebet. Det er superfint at kunne komme i kontakt med mennesker tusindvis af kilometer væk, så længe vi ikke glemmer at hilse på vores naboer. Det er rart at vide, hvad der sker i alle verdenshjørner, men lad os ikke glemme at gøre en positiv forskel i vores nærmeste kreds af familie, venner og samfund. Det er en fornøjelse at have online underholdning tilgængelig uden anstrengelse, så længe vi ikke sover fra de spændende muligheder, der venter os i den fysiske verden. Det er bemyndigende at have adgang til så megen viden forudsat, at vi ikke blot lærer stakkevis af information udenad, så vi i processen forpasser muligheden for reel forvandling. Ligesom teknologi kan øge kvantiteten, kan den potentielt også ende med at forringe kvaliteten.
I Oldtiden var for eksempel hellige skrifter meget sjældne, håndskrevne og kun i de heldigstes besiddelse. Én helgens udgave af Srimad-Bhagavatam, kronjuvelen af Indiens åndelige visdom, blev udtværet og plettet og gjort praktisk talt ulæselig på grund af de kærlighedstårer, der blev udgydt under hans læsning.
I dag er sådanne uvurderlige bøger lettilgængelige og lige ved hånden. Vi kan læse dem hvor som helst og når som helst på vores iPhones, iPads, Kindles og bærbare. Vores bogreoler bugner med bøger – tykke bøger, tynde bøger, sjældne samlerobjekter, deluxe-udgaver og samlede værker – et veritabelt visdommens bibliotek! Men hvor megen kvalitetstid har vi afsat til at læse dem? Og når vi så har afsat tiden, er vi så i den rette sindstilstand til at trække på den ubegrænsede inspiration, der er tilgængelig for os? Med den lettere adgang skal vi samtidig sørge for at intensivere vores dybeste koncentration og kontemplation omkring emnerne. Et par enkelte korte sætninger, hvis de rammer og fordøjes rigtigt, kan jo ændre hele vores liv.