af Dr. Shadeva Das

Ethvert tilbageslag kan lære os noget. Enhver modgang har skjulte lektioner.

Hvis bare vi var villige til at lytte! Tiderne ændrer sig. Verden ændrer sig. Spørgsmålet er, om vi kan ændre os.

Denne 200 år gamle industrielle civilisation er trådt ind i en afgørende fase, mens karmaens gardiner begynder at blive trukket ned.

Festen har varet alt for længe, og det er tid til at gå hjem og hvile sig. Vores jord og miljø kan ikke bære denne hensynsløse levestil et minut længere. Universet fungerer under fint afbalancerede love, og det hjælper ikke på situationen at vende bunden i vejret på alting. Vores bedste interesse ligger i at følge den universelle plan og ikke i at trodse skabelsens finere love.

I tusindvis af år levede vi i harmoni med naturen. Det ændrede sig alt sammen med starten på den industrielle civilisation. Pludselig opdagede vi, at vi kan udnytte naturen. Videnskab og teknologi satte os i stand til at trodse ethvert vilkår, som naturen pålagde os. Det var en krig mod naturen, og vi troede, at vi var på vindersiden. Men igen og igen er den illusion blevet slået i stykker. Som de tungnemme elever vi er, tror vi, at vi betyder noget, men det gør vi ikke. Til syvende og sidst er vi blot en anden art. Den eneste forskel er, at vi er løbet løbsk. Den materielle natur er og vil forblive uovervindelig.

I den nuværende krise er vort videnskabelige etablissement blevet fanget med bukserne nede! De lovede os en koloni på Månen, og vi ville sætte foden på Mars i 2020. Nu kan vi ikke engang sætte foden uden for vores eget hjem. De talte om at udrydde al sygdom og gøre mennesket udødeligt. Lige nu dør tusinder, mens den medicinske infrastruktur bryder sammen over hele verden. Rig som fattig kæmper hver nation for at sørge for sine døde og døende. Disse overdrevne videnskabelige påstande de sidste årtier var intet andet end fremdaterede checks, og intet fornuftigt menneske baserer sin økonomi på fremdaterede checks.

Hvad med lidt ydmyghed? Hvad med at indrømme, at vi ikke er de højeste herskere, i det mindste ikke nu? Hvad med at indrømme, at vi endnu ikke til fulde forstår universets mysterier? Men disse såkaldte eksperter taler, som om de har regnet det hele ud. Det har de ikke. De er magtesløse og skamløse på samme tid. Tag for eksempel denne virus. En virus’ vægt er på 0,85 attogram eller omkring en milliarddel af en milliarddel gram. 70 milliarder virusser, der gør en person syg, vejer omkring 0.0000005 gram. For de to millioner tilfælde verden over er den samlede vægt af disse slyngelvirusser omkring 1 gram. Med andre ord har 1 gram virus bragt menneskecivilisationen på knæ. Så meget for vores illusion om vores egen ophøjethed og videnskabelige bedrifter. Dette ene gram virus truer med at tilintetgøre de sidste 200 års videnskabelige og teknologiske fremskridt. Hvis vi dog bare kunne forstå den simple kendsgerning, at naturen ler altid sidst.

Naturen har delt verden op i områder, der er adskilt af store oceaner. Vi har indskrænket dette til én global landsby. Denne stræben efter globalisering er kunstig og risikabel. Civilisationer har altid trivedes i deres lokale miljø. Naturen vil tvinge os til igen at blive lokale. Som man siger: ”Håb det bedste og vær forberedt på det værste.” Carl Jung bemærkede: ”Folk kan ikke tåle for meget virkelighed.” En sådan virkelighed er, at mange civilisationer i menneskehedens historie kom til en brat afslutning, og dommedagsprofeterne tog ikke alle fejl. Ja, sikkert er det, at flere civilisationer er brudt sammen end har varet ved.

Vores kan meget vel blive føjet til listen af forsvundne civilisationer. Den største forskel er, at den er global af omfang og truer hele livets stabilitet. Civilisationer har altid været lokale, og det er første gang, at hele menneskeheden deler en fælles skæbne. At lægge alle vores æg i samme kurv er ikke en klog politik. I denne coronapandemi betaler vi dyrt for vores stræben efter globalisering. Den materielle verden er et katastrofefyldt sted, men alle tidligere katastrofer var lokale af natur. Nu er vi nødt til at være forberedt på katastrofer på globalt plan takket være vores gensidige afhængighed og forbundethed. Tidligere led vi i isolation. Hvis vi nu går ned, går vi alle ned sammen hånd i hånd.

At leve et liv i harmoni med naturen og dens miljø er den eneste måde, en civilisation kan overleve længe nok til at bestå prøven. Menneskesamfundet er nødt til at vende tilbage til sin naturlige kost, der er overvejende vegetarisk. Hvad ellers kan vi lære af denne coronakrise:

  • Naturen vil altid kræve sit tilbage.
  • Det er tid til at lære fra vores små brødre, dyrene
  • Vi har brug for at gå tilbage til de grundlæggende principper og komme i kontakt med jorden og vores kilde til mad.
  • De overhåndtagende byudviklinger, der stabler millioner oven på hinanden, er kunstig og den mest unaturlige form for menneskelig beboelse. Tilbage til landet skal være et dominerende demografisk mønster i kommende tider.
  • Vores indgreb i den ikke-menneskelige verden er kriminel. Menneskelig rigdom afhænger af naturens rigdom.
  • For stort forbrug ligger til grund for den nuværende krise. Planeten kan ikke længere bære denne livsstil.
  • Uanset om vi kan lide det eller ej, må vi måske en dag vende tilbage til den førindustrielle levestil. Det er ikke et spørgsmål om måske, men hvornår.
  • Vi har taget to daglige måltider for givet, men menneskehedens fremtid ligger i lokal forsyning og en lokal landbrugsbevægelse.
  • Menneskecivilisationen har brug for åndelig eller ikke-materiel tilfredsstillelse.
  • Den nuværende krise er blot et prik på skulderen, et opvågningskald. Hvis vi ikke lytter, må vi hellere forberede os på en katastrofal fremtid. Det, vi er vidne til, er blot en forfilm til den rigtige film, der snart vises i biograferne!
  • Selvforsyning, der er baseret på enkelt liv og høj tænkning, kan løse alle vores problemer på både det personlige og globale niveau. Frivillig enkelhed eller nedtrapning foregår over hele verden. Tusindvis af professionelle opgiver deres stressede karrierer og vender tilbage til naturen. De vælger at have et stykke jord og en ko eller to, så de dyrker deres egen mad og producerer deres egen mælk. Tusinder af sådanne samfund, der kaldes økolandsbyer, er opstået de sidste to årtier. Folk vælger også bymæssig jorddyrkning, hvor de dyrker deres egen mad og afhænger mindre af indtægt udefra.
  • Der er brug for at omdefinere fremskridt som forbedring af mennesker og ikke bare forbedring af ting. Vi får bedre veje, bedre computere og bedre huse, men niveauet af mennesker går ned. At kalde os dyr vil være en fornærmelse mod dyrene.

Forkortet af redaktøren. Hentet fra ISKCON-news, se https://iskconnews.org/if-the-pandemic-was-a-college-what-could-it-possibly-teach-us,7403/.