45 TIMER MED ORIGINALOPTAGELSER AF SRILA PRABHUPADA SKAL REDDES

Af Ole Alstrup

De fleste hengivne kender sikkert til Yadubara Dasa og hans kone, Visakha Devi Dasi. De er begge disciple af Srila Prabhupada fra USA. I årene 1971–1977 var deres primære tjeneste at fotografere og filme Srila Prabhupada.

De optog i alt 45 timer med uerstattelige filmoptagelser af Srila Prabhupada. Formålet var at dokumentere Srila Prabhupada’s aktiviteter på hans egen tid.

Yadubara og Visakha har i årenes løb udgivet film og videoer baseret på deres oprindelige optagelser. Den seneste film var i 2017 med dokumentaren om Srila Prabhupadas liv, ‘Hare Krishna! The Mantra, the Movement and the Swami Who Started It All’, der vandt flere internationale filmpriser og blev vist i biografen i 39 lande. Visakha Devi Dasi har siden 2019 gjort tjeneste som tempelpræsident på Bhaktivedanta Manor-templet i Watford, England, mens Yadubara Dasa de sidste 2½ år har arbejdet på at forberede et nyt filmprojekt med et utroligt opsigtsvækkende og vigtigt budskab: At redde ialt 45 timer med originale filmoptagelser af Srila Prabhupada, inden de går tabt. Filmene er nemlig langsomt ved at gå i opløsning.

Jeg er så heldig ikke bare at kende til projektet, men har også de senere år været direkte involveret med at hjælpe Yadubara. Dette går tilbage til juni 2020, hvor jeg kontaktede Yadubara i USA og spurgte ham om hans filmbibliotek. Jeg havde i nogen tid været nysgerrig, efter at jeg havde set hans film om Srila Prabhupadas liv, hvor der blev brugt en del klip fra de originale film fra 70erne. Jeg vidste, at alle Yadubaras film tidligere var blevet overført til video og udgivet på DVD i begyndelsen af 2000-tallet. Men jeg ville gerne vide noget mere om arkivtilstanden for de originale 16mm og S-8/8mm film.

Baggrunden for denne interesse var, at jeg tidligere havde beskæftiget mig med filmteknik og havde fattet en særlig interesse for digital restaurering og arkivering af gammeldags kinematografisk film. I de senere år har jeg af og til holdt mig opdateret om den nyeste teknologiske udvikling på området og kendte derfor til, at det i dag er muligt at skanne og rense film digitalt uden at miste nogen kvalitet. Det er endda muligt at forbedre kvaliteten væsentligt ved at fjerne ridser og pletter, støj, ustabilitet, flimmer og genoplive falmede farver. Det er således blevet muligt at digitalt redde gamle celluloidfilm fra at gå tabt, da disse naturligt forfalder og maksimalt kan opbevares i 100–125 år, inden de helt går til grunde.

Yadubara fandt straks min henvendelse meget interessant og fortalte mig, at han faktisk havde tænkt meget over, hvordan man skulle bevare og sikre hans film for fremtiden, men at han ikke var indsat i den nyeste digitale teknologi.

Jeg tilbød derfor, at jeg kunne lave nogle forundersøgelser for ham af de bedste teknologier og faciliteter, der kunne bruges. Jeg vidste i forvejen en del, men det tog noget tid at undersøge alting grundigt og samle oplysningerne på en overskuelig måde. Yadubara blev hurtigt imponeret, da han så, hvad teknologien kunne præstere, og han besluttede at gå videre med at få nogle udvalgte sekvenser fra hans originale film skannet og digitalt renset for at teste, hvad der var muligt at opnå.

Vi brugte derefter en del tid med at etablere kontakt og kommunikere med diverse firmaer, der udfører dette specielle arbejde for filmselskaber, biblioteker og filmarkiver. På grund af COVID-19 pandemien og lockdown-situationen opstod der undervejs store forsinkelser med at få udført disse testskanninger, og først sidste år blev det endelig muligt at gå videre. Resultaterne var dog heldigvis lige så imponerende, som vi havde turdet håbe på. Alle de rensede filmtestsekvenser så helt nye ud, som om de lige var blevet optaget i kameraet og fremkaldt! Vi vidste nu, at det var teknisk muligt at redde filmene fra at gå tabt i fremtiden.

I de seneste 6 måneder har Yadubara arbejdet ihærdigt videre med at planlægge og lancere projektet ”Srila Prabhupada’s Film Restoration Project”, og han gik offentligt ud med det den 1. januar 2023 på siden https://innervoiceproductions.com/fundraising/.

Her vil man kunne læse om projektet i detaljer og se videoer med nogle af de imponerende testresultater.

Ydermere kan man også donere via denne hjemmeside til den internationale indsamling, der skal finansiere projektet. Indsamlingen er altafgørende, hvis det skal lykkes at redde de uvurderlige originale optagelser med Srila Prabhupada. Realistisk set skal der indsamles omkring 693.000 dollars for at få skannet, renset og gemt alle de originale film. I den første uge af indsamlingen blev der allerede indsamlet 66.390 dollars. Indsamlingen forsætter til den 16 november 2023, som er Srila Prabhupadas bortgangsdag. Yadubara anmoder derfor hengivne over hele verden om at bidrage til dette. Ligesom ham mener jeg også, at vi skylder at kunne give vores efterkommere disse optagelser med Srila Prabhupada og sikre, at de aldrig nogensinde går tabt. Jeg håber derfor, at alle jer, der læser dette, vil gå ind på hjemmesiden https://innervoiceproductions.com/fundraising/ og med egne øjne se de utrolige resultater med de rensede filmsekvenser og donere til det uvurderlige projekt med at redde Srila Prabhupadas film for eftertiden.

På forhånd tak til jer alle.

”Srila Prabhupada vil med tiden blive anset som den største åndelige leder gennem tiden. I fremtiden vil film om ham utvivlsomt blive vist i biografer og andre store spillesteder. For maksimal effekt er den bedste kvalitet afgørende. Jeg appellerer til jer alle om at støtte dette særdeles værdige projekt.” (HH Giriraja Swami)

”Det er vigtigt at bevare Srila Prabhupadas film i den bedst mulige kvalitet til gavn for utallige fremtidige generationer. Støt venligst Yadubara Prabhu i hans utroligt vigtige arbejde.” (HH Gopal Krishna Gosvami)

”Så mange bøger, samadhi’er, Deiteter og artefakter fra vores tidligere acaryaer er for evigt gået tabt med tiden. Vi bør ikke tillade, at skatten af disse filmoptagelser af Srila Prabhupada forringes yderligere. Lad os alle støtte dette projekt i henhold til vores evner.” (HH Sivarama Swami)