– Fra ISKCON Communications –

1966 var et vigtigt år. Formand Mao Tse-Tungs Lille Røde blev udgivet for første gang. På trods af omfattende protester begyndte USA at bombe Hanoi, Nordvietnams hovedstad. Sovjetunionens Luna 9 foretog den første bløde landing på Månen. Skuespilleren Ronald Reagan blev valgt til Californiens guvernør. Walt Disney døde. The Beatles spillede deres allersidste koncert i San Franciscos Candlestick Park.

Og på New York Citys ’Lower East Side’ stiftede Hans Guddommelige Nåde A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada i selskab med en håndfuld unge tilhængere et nyt religiøst samfund. Han kaldte det for Det Internationale Samfund for Krishna-bevidsthed eller ISKCON. På en varm sommerdag den 13. juli blev Hare Krishna-bevægelsen født.

Kun få bemærkede begivenheden. Sikkert endnu færre forventede, at denne 70-årige swami og hans skare af rehabiliterede hippier ville være mere end et glimt i New Yorks avantgardehistorie. Men nu 50 år senere er det samfund, som Prabhupada skabte, sandsynligvis den største og mest indflydelsesrige vediske (’hindu’) organisation i verden, og et anslået antal på ni millioner mennesker er knyttet til de over 600 templer, som samfundet råder over.

“Bortset fra akademikere kender kun få folk til dybden af Krishna-bevægelsens rødder i Indiens historiske vaisnava-tradition eller til ISKCON’s indflydelse som en ledende eksponent for den hengivne bhakti-yoga over hele verden,” bemærker Dr. Ravi Gupta, leder af Utah State Universitys religionsfakultet.

Srila Prabhupada gik bort i november 1977. Men bevægelsen, han startede, har vist sig at være sejlivet. ISKCON lægger i dag ikke kun navn til 600 templer, men også 65 økologiske landbrugssamfund og 110 vegetariske restauranter. Det tilknyttede Bhaktivedanta Book Trust er verdens største udgiver af vaisnava-litteratur og har distribueret 516 millioner bøger verden over.

I tilgift bespiser ISKCON’s maduddelingsprogram Annamrita 1,2 millioner skolebørn hver dag i Indien, og ISKCON er indgået i et officielt partnerskab med den engelske regering om Krishna-avanti skolerne i Londonområdet. ISKCON’s verdenshovedkvarter i Mayapur, Vestbengalen, Indien, tiltrækker en million pilgrimme hvert år, og det nye Temple of Vedic Planetarium er under opførelse her med plads til 10.000 mennesker på én gang i det store tempelrum.

Så tidligt som 1975 lagde akademikere mærke til ISKCON’s vækst. Dr. A. L Basham, forfatter til den berømte bog The Glory That Was India, skrev: ”Hare Krishna-bevægelsen er historisk set meget betydningsfuld, for nu bliver en asiatisk religion for første gang siden Romerrigets tid åbenlyst praktiseret af mennesker af vestlig oprindelse på gaderne i Vestens byer.”

“ISKCON lærer, at hvert eneste levende væsen er en evig sjæl, og at lykke kommer fra genoplivelsen af vores forhold til Gud, Sri Krishna, den alttiltrækkende person,” fortæller Anuttama Dasa, ISKCON’s kommunikationsminister. “Folk ved, at en forbrugerorienteret livsstil er en blindgyde. Når de erfarer glæden ved bhakti eller hengivenhed, går det op for dem, at dette er, hvad de søger efter.”

ISKCON indleder et år med festligheder i anledning af 50-års jubilæet. Igennem hele året vil der være store Rathayatra-optog i byer verden  over, kendte personligheder, mediefolk osv. vil blive inviteret til gallamiddage for at gøre dem opmærksomme på ISKCON’s eksistens og betydning, og mange andre begivenheder, der kulminerer på årsdagen den 13. juli, vil finde sted i løbet af året.

Læs mere på http://iskconnews.org/hare-krishna-movement-celebrates-50th-anniversary-in-2016,5308/.