Af Lalitaatha Dasa

I Woraiyur, en forstad til byen Tiruchirapalli i Tamil Nadu, Indien, ligger templet Panchavarnaswamy. Templet er dedikeret til Herren Siva og er mindst 1.400 år gammelt, men kan sagtens være meget, meget ældre. Mange ting kan fortælles om templets arkitektur, stenarbejder og skulpturer, men her skal vi bare se på en enkelt meget pudsig udhugning.

I et mørkt hjørne på en af væggene ser man en mand på en cykel. Manden på cyklen er også indisk og ikke europæisk af race med en overskæg og et klæde rundt omkring hovedet. Hans klæder er også typisk indiske.

Historikerne fortæller os, at cyklen blev opfundet og udviklet i 1800-tallet, så hvordan kan der være en udhugning af en cykel i et måske 2.000 år gammelt tempel? Det første spørgsmål er derfor, om der virkelig er tale om en mand på en cykel. Svaret ser ud til at være ja. Når man kigger nærmere, ser man en mand holde styrets to ender, og han sidder på cyklens sadel. En af hans fødder træder helt tydeligt på pedalen, som man kan se stikke frem under hans fod. Der er to hjul, og det er meget svært at forestille, at det skulle være noget som helst andet en cykel.

Men er det ikke bare en ny udhugning fra det seneste århundrede på en gammel tempelvæg? At templet er gammelt, er ubestrideligt. Det bliver bl.a. omtalt i Tevaram, en bog på tamilsk fra omkring år 700. Men hvad med selve udhugningen af manden med cyklen? Kritikere af udskæringen hævder, at den må stamme fra en restaurering af templet i 1920’erne. Men problemet er, at manden med cyklen ligger i samme plan som andre udhugninger på den samme væg, så hvis cyklen er af nyere dato, må de andre udhugninger også være det. Det kræver imidlertid et meget mere omfattende renoveringsarbejde, end det, som vi ved er foregået.

Cyklen er i det mindste ved første øjekast pudsig. Er det muligt, at cykler fandtes i Indien for mange tusinde år siden? Står vi med et tilfælde af undertrykt, glemt eller overset historie? Eller har en skulptør fra nyere tid indføjet et moderne træk på en måde, så det til forveksling ligner en udhugning fra gammel tid?

Praveen Mohan fortæller mere om cyklen i Panchavarnaswamy-templet, se https://www.youtube.com/watch?v=9zHHPCAao4k.