Af Visakha Devi Dasi

Fire eller tre? Ligegyldigt hvad skal en balanceret kost ikke blot nære kroppen, men også ånden. Fra Back to Godhead 21-04-1986.

Jeg husker, hvordan vi lærte det i grundskolen. Mrs. Pile havde et farverigt officielt skema, der var inddelt i fire sektioner: de fire basiske. 22 unge, uskyldige ansigter betragtede billederne. Sektion 1: mælk, ost, is og budding. Sektion 2: en hamburger, pølser, et stegt kyllingeben, et kogt æg, en hotdog og nogle rejer. Sektion 3: gulerødder, en skive vandmelon, en bagt kartoffel, en halv appelsin og nogle jordbær. Og sektion 4: lasagne, brød, tortillaer, vafler, spaghetti, ris og majsmuffins.

Helt til højre på skemaet var der en mindre sektion med billeder: en æblekage, småkager, marmelader og ketchup. Disse madvarer skulle komplementere, men ikke erstatte de fire basiske. ”Man bør spise fra de fire fødegrupper hver dag,” fortalte Mrs. Pile os.

Hvilken overraskelse det da var, da de fire faste fødegrupper blev forkastet af ernæringseksperter. De fortalte os, at fedt kød og stegt mad hæver blodets kolesteroltal og forårsager hjerteanfald. Salte madvarer kan sætte blodtrykket op og give hjerneblødninger. Mad uden fibre kan give kræft i tyktarmen. Det blev tydeligt, at vores basisfødevarer – hamburgere, pommesfritter og selv hvidt brød – var farlige for vores helbred.

Srila Prabhupada afviste dem med sikker hånd. ”At spise kød, fisk og æg er syndigt,” udtalte han. ”De, der slår dyr ihjel og giver dem unødvendig smerte, som folk gør det på slagterier, vil blive dræbt på en tilsvarende måde i næste liv og mange liv derefter … Der er mange slyngler, der nu bryder deres egne religiøse principper. Der står udtrykkeligt i de jødisk-kristne skrifter: ”Du må ikke slå ihjel.” Ikke desto mindre kommer selv religionernes overhoveder med alle mulige undskyldninger for at svælge i drab på dyr. Alligevel hævder de at være hellige personer. Denne parodi og hykleri i menneskesamfundet fører ubegrænsede katastrofer med sig.”

Godt, så meget for sektion 2. Men det betyder ikke, at Srila Prabhupada blot lod os stå tilbage med de andre ”basiske 3”. Nej, han gav os Krishna-prasadam, vegetarisk mad, der er ofret til Krishna med kærlighed og hengivenhed.

Krishna-prasadam ligner måske traditionel indisk vegetarisk mad: den indeholder ikke kød, fisk og æg, og den følger ofte traditionelle indiske opskrifter. Men kvalitativt overgår den alle former for verdslig mad (selv det fineste vegetariske køkken), fordi den nærer ikke blot kroppen, men også ånden.

Prasadam renser os. Den overvinder syndige reaktioner og gør os immune over for smitten fra materialisme. Ligesom en vaccine kan beskytte os mod en epidemi, beskytter Krishna-prasadam os mod illusion og det materialistiske livs lidelse. Derfor gør den, der spiser prasadam, hurtigt fremskridt i selvrealisering.

En hengiven af Herren Krishna, der er uddannet af sin åndelige mester, skrifterne og hellige lærere, ved, at al mad i sidste ende kommer fra Gud. Den kan ikke fremstilles gennem noget menneskeskabt arrangement. Og en hengiven ønsker at glæde Gud ved at ofre jordens gaver, der er Guds egne gaver, tilbage til Ham.

Skeptikere har ikke adgang til denne guddommelige udveksling. Måske har de fortsat tro på disse fire basiske fødevarer. Men den hengivne er forankret i en kærlighedspagt med Herren Krishna og spiser kun Hans prasadam.

Dampet dal og yoghurt
(dokla)
Iblødningstid: 10 timer
Tilberedelsestid: 25 minutter

  • 4-6 portioner
  • 350 g dal, renset
  • 1,25 dl tykmælk/yoghurt
  • 2,5 dl vand
  • 4 friske chilier
  • 2 spsk. friskrevet ingefær
  • 1 spsk. gurkemeje
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. citronsaft
  • 3 spsk. smeltet ghee
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 spsk. ghee
  • 1 spsk. sorte sennepsfrø
  • 2 spsk. sesamfrø
  • 1 knivspids hing
  • 6 spsk. friskrevet kokosnød
  • 4 friskhakkede korianderblade

1. Vask dal’en og stil den i blød i mindst fire timer. Afdryp den derefter, kom den i en blender eller foodprocessor sammen med tykmælk og vand og blend, indtil du har en lind blanding, der herefter skal stå tildækket i mindst seks timer på et varmt sted.

2. Find en gryde, hvori du kan passe en rund kageform med en diameter på 20 cm. Du har brug for en eller anden slags ring, der kan hæve kageformen fra grydens bund. I midten af ringen skal der være en åbning, der er stor nok til at lade damp nå formens bund. Kom omkring fem centimeter vand i gryden og bring den i kog.

3. Mal de friske chilier med en smule vand til en masse, der tilsættes dejen. Tilsæt derefter ingefær, gurkemeje, salt, citronsaft, smeltet ghee og bagepulver. Bland det hele godt. Smør kageformen med lidt smør eller ghee og hæld dejen op i den. Sæt et tætsluttende låg på gryden og damp doklaen i 20-25 minutter, eller indtil den føles elastisk, når man rører ved den.

4. Tilbered pynten ved at opvarme 2 spsk. ghee i en lille pande og steg sennepsfrøene, sesamfrøene og en knivspids hing deri. Når sennepsfrøene er poppet færdige, hældes denne krydderiblanding over doklaen. Til sidst drysses den revne kokosnød og korianderbladene over.

5. Når doklaen er kølet af, skæres den i kvadrater på 7,5 cm og tages op af formen, hvorefter den ofres til Krishna.

Stegte og udblødte osteterninger
(paneer masala)
Iblødsætningstid: 20 minutter
Tilberedelses- og kogetidtid: 25 minutter

  • 4-6 portioner
  • 285 g paneer (frisklavet ost)
  • ghee eller vegetabilsk olie til friturestegning
  • 1 spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • ½ tsk. spidskommenfrø
  • 2 kanelstrænger på 5 cm’s længde
  • 4 hele nelliker
  • ½ tsk. stødt korianderpulver
  • ½ tsk. gurkemeje
  • ½ tsk. hing
  • ¼ tsk. stødt sort peber
  • 1 tsk. salt

1. Gem to kopper valle fra paneeren. Saml paneeren i et osteklæde og rens den under koldt vand i nogle sekunder. Tryk paneeren flad i osteklædet til en tykkelse på omkring 2½ cm og stil en vægt ovenpå, så slutresultatet kan blive et stykke fladt, fast ost. Gør dette ved kanten af vasken, så væsken kan løbe fra. Lad stå i 30 minutter.

2. Løft osten ud af osteklædet og skær den i terninger på 2½ cm. Frituresteg disse i ghee eller vegetabilsk olie. Det bør tage omkring 4-5 minutter at få osteterningerne let brune. Løft dem op og afdryp dem.

3. Opvarm 1 spsk. ghee eller vegetabilsk olie i en lille gryde. Steg spidskommenfrøene under omrøring sammen med kanelstængerne og nellikerne. Tilsæt pulverkrydderierne efter 30 sekunder og steg under omrøring i nogle sekunder mere. Hæld nu den halve liter valle i masalaen, tilsæt salt og bring den i kog, hvorefter den tages af varmen. Kom de stegte osteterninger i og lad dem trække i mindst tyve minutter. Lige før de ofres til Krishna, varmes gryden igen op, hvorefter væsken hældes fra.