”Jeg lærte at lave mad ved at iagttage andre som min mor, min tante og selv gadehandlerne i Calcutta,” fortalte Srila Prabhupada. I sit familieliv lavede han engang imellem mad med sin kone. Sammen lavede de hurtigt og dygtigt store mængder mad til Krishna-bevidste møder i deres hjem.

Mange år senere, da Srila Prabhupada startede det første Hare Krishna-center på 26 Second Avenue i New York, lavede han igen store mængder af overdådig prasada til Krishna-bevidste møder. På søndage og festivaldage lavede Srila Prabhupada særlige desserter og lækkerier og serverede dem selv med stor fornøjelse.

En af de første begivenheder var en stor festmiddag, som han lavede til det første Krishna-bevidste bryllup i USA. Bryllupsmiddagen blev en stor succes. Både gæster og hengivne spiste med velbehag, bad om mere og talte om de sensationelle smagsoplevelser. ”Du godeste, hvor er han en god kok!” udbrød bruden. En ung mand besluttede på stedet efter at have smagt kachorierne at vie sit liv til Krishna-bevidsthed og blive en af Srila Prabhupadas disciple så hurtigt som muligt.

Det var kort tid efter dette bryllup, at Srila Prabhupada startede søndagskærlighedsfesten [”The Sunday Love Feast”]. Hver søndag lavede han og hans disciple særlige retter og inviterede offentligheden til at spise med gratis. Srila Satsvarupa Dasa Gosvami husker: ”At spise festmiddagen var en intens oplevelse. Det var meningen, at vi skulle kue vores sanser hele ugen, følge strenge reguleringer og beherske tungen. Festen var en slags belønning. Swamiji og Krishna gav os en smag af fuldstændig åndelig ekstase, selv om vi stadigvæk var begyndere.”

I 1967 blev San Franciscos Haight-Ashbury hjemsted for det andet Hare Krishna-tempel. Der gav Srila Prabhupada sine madlavningskurser og fortalte dem, at ud over morgen- og aftenprogrammerne med sang og lektioner skulle madlavning og uddeling af prasada være deres vigtigste aktivitet. Det er unødvendigt at nævne, at dette program med velsmagende gratis mad gjorde templet meget populært i nabolaget.

Den sommer afholdt de hengivne i San Francisco under Srila Prabhupadas vejledning Amerikas første Ratha-yatra-festival. De distribuerede prasada under og efter paraden, ligesom Srila Prabhupada havde gjort det som dreng, og som millioner af Krishnas hengivne har gjort det i Indien i århundreder. Srila Prabhupada forklarede, at blot ved at spise prasada gør man åndeligt fremskridt, og da Herrren Krishna åbenbarede sig for 500 år siden som Herren Caitanya, bad Han blot alle om at synge Herrens hellige navne, danse i ekstase og spise rigeligt med Krishna-prasada.

Ud over at skrive, prædike, rejse vidt og bredt og lede Hare Krishna-bevægelsen fortsatte Srila Prabhupada igennem årene med at lære sine disciple at lave mad til Krishna. I maj 1977 blot seks måneder, før Srila Prabhupada forlod denne verden, besøgte han den berømte pilgrimsby Rishikesh med nogle få disciple. Der forklarede han ihærdigt den Højeste Herres personlige natur til de upersonalister, der besøgte ham, og han gav sine tilhængere madlavningsklasser. Min mand, Yadubara Dasa, skrev i sin dagbog:

”Den 9. maj. I går ankom vi til Rishikesh. Srila Prabhupada sagde, at vi ikke skulle spise udenfor, men selv lave maden. Denne morgen kom han ned i køkkenet for at lære os at lave mad.”

”Den 11. maj. I går hjalp jeg Gopinatha med frokost-prasada, og i dag hjalp Gopinatha mig. Srila Prabhupada sagde, at alting var meget godt. Det var så dejligt at se ham spise. Han fik tre chapatier, tre slags grønsager, sukta, dal, chutney og lassi. Han sagde, at alle skal lære at lave mad. Det er en stor kunst. Han ville have mig til at lave mad i flere dage og så lade andre gøre det. Senere fortalte Prabhupada mig: ”En person, der er dygtig til én ting, bliver dygtig til andre ting. Så bliv nu dygtig inden for alle områder af hengiven tjeneste.””

Srila Prabhupadas enkle tomat-chutney

Srila Prabhupada gav instruktioner og ingredienser til denne klassiske udgave af kogt tomat-chutney i foråret 1977 i Hrisikesa. Man kan tilpasse sødemiddel, chili og salt efter smag.

  • 1½ spsk. ghee eller vegetabilsk olie
  • 1/3 til 2 tørrede hele røde chilier brækket i små stykker
  • 1-2½ cm stykke frisk ingefærrod, skrællet og revet fint eller skåret i tynde strimler
  • 1 tsk. sorte sennepsfrø
  • 650 g faste, modne tomater, skåret i store stykker
  • ½ tsk. salt
  • 3 spsk. brunt sukker eller tilsvarende sødemiddel
  • 1/3 kop vand

Varm ghee’en eller planteolien i en ca. 3 liters gryde (slip-let er ideel) over middelvarme, indtil den er varm. Smid chili, ingefær og sorte sennepsfrø i og steg, indtil frøene begynder at knitre, sprutte og poppe.

Kom med det samme tomaterne i og steg under omrøring i 4-5 minutter. Tilsæt resten af ingredienserne, skru ned for varmen til lav og småkog under lejlighedvis omrøring i 40 to 60 minutter, eller indtil chutneyen har fået den rette tykkelse.

Tag gryden af varmen og lad chutneyen køle af til stuetemperatur, før den bliver ofret til Krishna.

Srila Prabhupadas ris-og-frugtsalat med flødeskum

I 1967 kom Srila Prabhupada til alle tilstedeværendes fryd op med denne guddommelige, søde, afkølede flødeskumsfrugtsalat i sit køkken i San Francisco. Inspirationen kom, da en af hans personlige tjenere gav ham en stor skålfuld piskefløde frisk fra et landbrug. Denne ret er en sikker favorit på enhver menu og kan serveres når som helst på dagen.

Tilberedelsestid: 15 minutter

  • 8 til 10 portioner
  • 3½ dl bhasmati-ris eller en anden førsteklasses langkornet hvid ris
  • 2 spsk. planteolie eller ghee (klaret smør)
  • 3,2 dl piskefløde
  • 0,8 dl sukker
  • ½ tsk. kanelpulver
  • ½ tsk. kardemommepulver
  • 1/3 tsk. muskatpulver
  • 1/8 tsk. stødt nellikke
  • 1½ dl rosiner eller korender
  • 7,5 dl afdryppede friske ananasstykker, ca 2½ cm lange, 1¼ cm brede og ½ cm tykke
  • 3 spsk. ristede mandler i splinter eller skiver

Kog risen (det skulle blive til omkring 7,5 dl), bland den godt med ghee eller planteolie og spred den ud på en stor plade. Afkøl den til stuetemperatur.

Pisk fløden, til den er stiv, og fold sukker, pulverkrydderier, rosiner og ananas i.

Kombiner ris og flødeskum og bland det godt. Anbring salaten på en dekorativ bakke eller et fladt fad og stil den på køl 1-3 timer. Før salaten ofres til Krishna, pyntes den med mandler og pæne, friskskårne ananasstykker.

Fra  Back to Godhead, 17-08, 1982